Muzička manifestacija
0

"Kao nekad pred Božić 2009“ u Sarajevu

Sarajevo-x.com
10. Festival božićnih pjesama, narodnih igara i običaja "Kao nekad pred Božić 2009“ održat će se 16. prosinca/decembra 2009. godine, s početkom u 20:00 sati, u Bosanskom Kulturnom Centru u Sarajevu, u produkciji Udruge "Libertas“ iz Sarajeva.

Repertoar smotre "Kao nekad pred Božić" sastavljen je od obrada tradicionalnih božićnih pjesama, klasičnih ulomaka, pop – rock božićnih hitova domaće produkcije, te obrada svjetskih božićnih evergreena. Osim toga, program uključuje, folklorne, poetske i glumačke numere božićne tematike. Muzičko- scenski spektakl "Kao nekad pred Božić" osmišljen je kao centralna predbožićna manifestacija u BiH, na kojoj izvođači predstavljaju božićnu tradiciju i običaje na ovim prostorima. "Kao nekad pred Božić" je autorski projekt, odnosno televizijski i vizualni spektakl, koncepcijski prihvatljiv, ne samo katolicima, nego svim građanima Sarajeva i BiH.

"Projekt 'Kao nekad pred Božić' od izuzetne je važnosti za očuvanje katoličke opstojnosti, tradicije i običaja u glavnom gradu BiH. Blagdan Božić je, kao eminentna vjerska forma, obilježio hrvatski kulturni identitet u BiH i od vjerske činjenice se transponirao u snažnu kulturološku činjenicu. Skupno i organizirano obilježavanje Božića u BiH dalo je ovom blagdanu građansku dimenziju u prvoj polovini 20. stoljeća. Božić je kao vjerski blagdan zadržao kontinuitet posebne duhovnosti, ali su naglašeni i njegova etička i svečarska dimenzija, kao objekt percepcije umjetnika. Uz Božić su, gledajući sa sociološkog aspekta, vezani kultura kuće, kulinarska kultura,običaji, tradicija, obitelj. Dakle, na simboličkoj razini, Božić je iz sfere duhovnosti i svetosti prešao i u sfere nacionalnog i građanskog. U BiH i Hrvatskoj proslavlja se, ne samo kao vjerski, već kao i nacionalni i državni blagdan. Uz Božić, kao najljepši kršćanski blagdan, u jedno su se stopile kršćanska teologija i raznorazna narodna vjerovanja, običaji i obredi“, istakao je autor Festivala „Kao nekad pred Božić“ prof. Marijo Pejić.