Neum
0

Kamp animacije od 21. do 28. februara

FENA
Sa prošlogodišnjeg otvaranja kampa
Sa prošlogodišnjeg otvaranja kampa
U organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta, u Neumu će od 21. do 28. februara biti održana manifestacija Kamp animacije "Neum 2010", saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću u Federalnoj vladi.

Svečano otvaranje najavljeno je za 22. februara a tokom ceremonije bit će održana projekcija filma "Crazy Dance" Sabine Pezo i Zdravka Cvjetkovića, predavača na ovoj manifestaciji animacije.

Kamp će okupiti 40 učenika srednjih škola iz Sarajeva, Mostara, Tuzle, Fojnice, Olova, Širokog Brijega, Travnika, Teočaka, Bosanske Krupe, Bihaća i Zenice.

Oni će osnove animacije učiti od autora animiranog filma.

Ovogodišnja novina manifestacije je intenzivna radionica stop motion animacije koja će se održavati svakodnevno.

Radionicu će voditi Stiv Cinik, priznati autor animiranih filmova iz Zagreba, dugogodišnji predavač i prijatelj kampa.

Federalno ministarstvo kulture i sporta od 2004. godine organizuje kampove animiranog filma radi pružanja mogućnosti mladima da se educiraju praktičnim radom te dalje razvijaju ovaj vid umjetnosti u Bosni i Hercegovini.

Nekoliko zimskih kampova je održano u Neumu, jedan ljetni u Mostaru a nekoliko radnih u okviru Neum Animated Film Festivala (NAFF).

Od 2009. godine održava se i ljetni Kamp animacije na Igmanu.

Podršku Kampu animacije i ovog puta pruža Prime Time Produkcija iz Sarajeva, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću u Federalnoj vladi.