Kultura
0

Kamerni teatar 55: U subotu premijerna izvedba Šekspirovog "Othela"

FENA
Na sceni Kamernog teatra 55 2. juna premijerno će biti izvedena tragedija "Othelo" koju je prema tekstu Vilijama Šekspira režirao Rahim Burhan.

U ovom, kako je ocijenjeno, najambicioznijem i najzahtjevnijem projektu Kamernog teatra u posljednje vrijeme, uloge tumači niz istaknutih glumačkih imena - Mirsad Tuka s naslovnom ulogom Othela, Admir Glamočak, Džana Pinjo, Rade Čolović, Miki Trifunov, Mehmed Porča, Alen Muratović, Merima Ovčina, Mirela Lambić, Alena Džebo, Admir Mešić, Arif Šabotić i Senad Bašić.

Dramaturgiju potpisuje Ljubica Ostojić, kostime Amna Kunovac-Zekić dok je za scenografiju zaslužna Amra Zulfikarpašić.

Direktor Kamernog teatra 55 Zlatko Topčić na današnjoj je konferenciji za medije u Sarajevu ocijenio kako je riječ o savremenom čitanju Šekspirovog "Othela" u kojem Jago predstavlja najmarkantniju osobu. On je čovjek od intrige i zla koji matematičkom preciznošću pravi različite namještaljke uništavajući tako tuđe živote.

Malo će se nas u njemu pronaći, smatra Topčić, ali i Othelo u sebi nosi latentno zlo, kao i mnogi od nas. Potreban je samo mali impuls izvana kako bi se zlo aktiviralo.

Dramaturg Ljubica Ostojić je stava kako sva velika djela treba provjeravati vlastitom savremenošću i kontekstom. Ljubomora kao fenomen pokretač je dešavanja u predstavi i možemo je vidjeti iz različitih aspekata i kod različitih likova, iako ponajviše kod Jage.

Reditelj Burhan Šekspira ocjenjuje toliko velikim da se iz svakog njegovog djela i za svako vrijeme može uzeti dio koji tom vremenu odgovara. Suština Othela jeste u zlu – koliko ga danas ima u globalnom i mikrosvijetu, ali i zla u nama samima. Tražimo ga uvijek kod drugog, a nikada unutar sebe. Ono ne može nestati čarobnim štapićem, već je za to potreban izvjestan period.

Miki Trifunov također smatra da živimo u svijetu zla protiv kojeg se možemo boriti jedino istrajnošću na čovjekovom dignitetu i sudbini svakog pojedinca.

Ostala brojna glumačka ekipa protekli dvomjesečni rad ocijenila je veoma napornim i zahtjevnim, ali ujedno i zanimljivim timskim radom.

Rečeno je kako će premijerna izvedba predstave u 20.00 sati biti posvećena iznenada preminulom glumcu i inspicijentu Kamernog teatra Bojanu Trišiću.

Šekspirov "Othelo" na sceni Kamernog teatra 55 prvi put je postavljen 1959. u režiji Jurislava Korenića.