Kultura
364

Kamerni teatar 55 prvo bh. pozorište koje je primljeno u članstvo ETC-a

Klix.ba
Na nedavno završenoj skupštini ETC-a (European Theatre Convention) održanoj u prelijepom francuskom gradu Nancyu, Kamerni teatar 55 je postao prvo bh. pozorište koje je primljeno u članstvo ove eminentne teatarske konvencije.

ETC je mreža koja je usmjerena na promociju evropskih teatara i njihovih uposlenika, od umjetnika do tehničkog osoblja, a sve u cilju rušenja granica, kako jezičkih, umjetničkih, ali i onih stvarnih – fizičkih, te omogućavanja što bolje suradnje između teatara i umjetnika.

"Za Kamerni teatar 55 ovo je bio događaj od historijskog značaja, jer je ovim članstvom postalo ravnopravni dio eminentne evropske teatarske priče. Da sve nije ostalo samo priča govori i činjenica da su već postignuti preliminarni dogovori za dvije koprodukcijske suradnje, festivalska gostovanja i razmjene predstava sa pojedinim članovima ETC-a. Do danas je Kamerni teatar 55 otvarao vrata Evrope i svijeta svojoj publici, a sada nam je Evropa uzvratila i otvorila svoje dveri Kamernom", saopćeno je iz Kamernog teatra 55.

Najavili su i festival pod nazivom "Dani Jurislava Korenića" (ili, "Korenićevi dani") koji će se odvijati od 25.05. do 03.06.2016.

Kamerni teatar 55, u okviru sezone 2016., pokreće Festival koji će biti takmičarskog karaktera i u okviru kojeg se planiraju dodijeliti sljedeće nagrade:

Bit će dodijeljene nagrade, i to nagrada "Žan Marolt" za najboljeg glumca/ glumicu festivala, nagrada za najbolju režiju, nagrada za najbolji kostim, nagrada za najbolju scenografiju, te nagrada "Jurislav Korenić" za najbolju predstavu u cjelini. U okviru festivala će biti izvedeno sedam najboljih predstava iz regije i Jugoistočne Evrope.