Kultura
9

Kamerni teatar 55 otvara svoja vrata: Veče sa Sidranom 19. septembra

Klix.ba
Abdulah Sidran
Abdulah Sidran
Ako ste se s nekim razišli, s njime se ne možete mimoići! Ako ste se s nekim mimoišli, s njime se ne možete razići! Čemu onda rogobatni i ružni izraz razmimoići? Zašto ga upotrebljavamo i otkuda on u našem jeziku?

Tako pjesnik Abdulah Sidran, ulazeći u treću godinu programa u Kamernom teatru 55 pod nazivom Veče sa Sidranom, nastavlja svoju borbu za ljepotu jezika kojim svakodnevno govorimo.

U dvosatnom kolažnom programu poezije, muzike i likovne umjetnosti 19. septembra učestvuju pjesnikovi redovni saradnici: dirigentica Tijana Vignjević sa horom AKUD Seljo i veteran muzičke scene Edo Pandur, u čijoj interpretaciji slušamo najpopularnije pjesme iz pedesetih godina prošlog stoljeća. Svoje crtačko umijeće publici će predočiti Amila Smajlović, studentica arhitekture i polaznica škole slikanja ART CORNER prof. Mirze Ibrahimpašića.

     Specijalni gost i iznenađenje večeri  bit će inovator Vinko Pravdić, profesor književnosti, Sidranov drugar iz studentskih godina. Posjetiocima KT 55 profesor Pravdić će predstaviti svoj izum: uređaj za vertikalni transport vode, kojemu nije potrebna nikakva vanjska pokretačka energija. Da li se radi o epohalnom otkriću i inovaciji?

     Prigodnom izložbom crteža i skulptura Nedžada Ibrišimovića bit će obilježena druga godišnjica njegove smrti, uz Sidranove stihove posvećene velikom umjetniku. 

    Za koncert u bifeu, koji počinje u 19 sati, namijenjen onima koji na Sidranove programe, da bi osigurali sjedište, dolaze ranije, pjesnik je odabrao muziku hrvatske etno-jazz autorice Tamare Obrovac.