Bjelašnica
0

Kameni amfiteatar još uvijek čeka prve goste

FENA
Kameni amfiteatar
Kameni amfiteatar
U Javorovom dolu na Bjelašnici još je u septembru prošle godine izgrađen kameni amfiteatar, teatarska scena na otvorenom, s namjerom da na njoj predstave izvode studenti Akademije scenskih umjetnosti (ASU) u Sarajevu, ali do danas u tom prostoru nisu realizirani nikakvi programi.

Kako je za Fenu pojasnio dekan ASU u Sarajevu Zijad Mehić, izgradnju kamenog amfiteatra, za koji je iskorišten prostor prirodne planinske vrtače, finansirali su roditelji diplomirane glumice Ide Keškić, te dali mogućnost studentima ASU-a da koriste taj prostor za izvedbe određenih predstava ili performansa.

Amfiteatar, čija su scena i sjedišta izgrađeni u bijelom kamenu, smješten je u dolini i okružen ljepotama Bjelašnice. Tu su i prateći sadržaji - drvene klupe, ognjište, kamene stazice i osvjetljenje.

"Akademija je podržala projekt u svrhu animiranja studenata da u budućnosti tu izvode predstave, ali su objekt amfiteatra i prateće sadržaje napravili roditelji Ide Keškić. Ona tu planira zajedno sa studentima praviti različite sadržaje na otvorenom, iako su za korištenje takvog prostora potrebni bolji vremenski uslovi", kazao je Mehić.

On navodi da su studenti jako zainteresirani za taj prostor, jer je riječ o ambijentu koji omogućava izvedbu svih predstava koje se mogu odigrati i u klasičnom teatru, ali je izazov tim veći što je u pitanju scena na otvorenom u prirodi.

"Sve će zavisiti od njihove volje i želje te angažmana da nešto urade u tom prostoru. Zasada, prema mojim informacijama, još uvijek nisu planirani nikakvi sadržaji", zaključio je Mehić.