"Pozitivna BiH"
0

Kako su se upoznali član Predsjedništva i dječak iz izbjegličkog naselja

Sarajevo-x.com
Haris Čalkić, autor većine fotografija na izložbi (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
U sali sarajevske Općine Stari Grad povodom Dana državnosti 25. novembra otvorena je izložba fotografija fotografa i novinara magazina "Start BiH" pod nazivom "Pozitivna BiH". Izložbu je otvorio član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je i pokrovitelj izložbe.

Izložbu čine fotografije nastale u posljednjih deset mjeseci, a koje su objavljene u ovom magazinu u rubrici "Pozitivna BiH". Priče novinara, ali i fotografije koje ih prate, pokazuju BiH iz drugačijeg ugla. S obzirom da u medijima najčešće možemo čitati uglavnom negativne priče, u toj rubrici novinari su se potrudili "iskopati" pozitivne priče i predstaviti ljudsku, pozitivnu stranu BiH. Autor većine fotografija je mladi fotograf magazina "Start BiH" Haris Čalkić.

Kako je na otvaranju izložbe kazao član predsjedništva BiH Željko Komšić, činjenica je da situacija u BiH nije nimalo sjajna i da mnogo toga može i mora biti bolje nego je danas, ali i da prenošenje samo loših priča stvara mnogo goru sliku. koja i nije toliko siva kako se čini. Na izloženim fotografijama mogu se vidjeti prirodne ljepote BiH i zanimljivi ljudi koji je čine. Tu su i priče o divljim konjima, prostranim pašnjacima i psima tornjacima. Jedan od njih sa vlasnikom je došao na izložbu i izazvao veliko oduševljenje među prisutnima.

Na otvaranju izložbe 11-godišnji dječak Vedin Klovo pročitao je pjesmu iz jedne od svoje tri knjige koje je do sada izdao. Klovo i danas, toliko godina nakon rata, sa roditeljima stanuje u izbjegličkom kampu "Belvedere" kod Goražda, ali ga uslovi u kojima žive nisu spriječili da nauči tri jezika i napiše tri knjige. Bio je presretan da se može sresti i upoznati sa Komšićem kojem je poklonio svoju knjigu "Lari Lington" sa posvetom.

Osim fotografija, uz izložbu su predstavljeni i autentični bh. prehrambeni proizvodi kao što su Livanjski sir i Trapist, predstavljene su narodne igre i običaji, a namjera je da se izložba u budućnostipretvori u manifestaciju na kojoj bi se predstvaljale sve pozitivne stvari koje se mogu naći u BiH.

Izložba je posvećena nedavno preminulom novinaru magazina "Start BiH" Ekremu Tinjaku, koji je svoje prijatelje i kolege iz ovog magazina prerano napustio i koji je imao izuzetno izoštreno oko za pozitivnu priču.