Kultura
49

Kafa s Beniciom del Torom: Glumac u ulozi humanitarca nakon rata na Balkanu

Piše: L. Č.
Benicio Del Toro (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"Vrlo smo uzbuđeni što smo ovdje i što možemo prikazati film pred publikom", kazao je na današnjem programu "Kafa sa..." u okviru 21. Sarajevo Film Festivala španskog reditelj filma "Savršen dan" Fernanda Leóna de Aranoa.

"Radnja filma se dešava na Balkanu 1995. godine i pokušavali smo realno prikazati tu situaciju. Film zapravo govori o svakom ratu, ne samo ovom u BiH", istakao je De Aranoa.

Film "Savršen dan" o humanitarcima koji rade u BiH nakon rata ima elemente mračne komedije. Sniman je u Španiji, a reakcije publike na SFF-u, gdje je sinoć prikazan, bile su veoma dobre.

Glavni glumac Benicio del Toro istakao je da su ga filmu prvo privukli elementi komedije, priča i likovi, kao i historijski aspekt i ozbiljnost teme.

"U pričama koje su mračne i teške uvijek se nađe mjesta za humor i to je način na koji se preživljavaju ti teški trenuci", poručio je Del Toro.

Feđa Štukan u filmu tumači lik prevodioca i čini dio tima koji pronalazi leš u bunaru. On je danas novinarima rekao da je De Aranoa bio u BiH za vrijeme rata, te zna detalje o dešavanjima.

"Ja nikad nisam vidio rat iz ovog ugla. Mi nismo voljeli humanitarce koji su dolazili poslije rata raditi u BiH. Mislili smo da dolaze ovdje kako bi zaradili novac ili zbog nekog adrenalina, imali su pasoš, mogli su ići gdje god su željeli", kazao je Štukan.