Program Dana Zaima Muzaferije
23

Kadić: Ako može Rembrandt u Zagrebu, može i Lazar Drljača u Visokom

Piše: A. Dž.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Manifestacija Dani Zaima Muzaferije će od 22. do 24. novembra po deveti put biti održana u rodnom gradu ovog velikog glumca - Visokom. I ove godine organizatori su pripremili maštovit i bogat kulturni program koji je predstavljen danas u Umjetničkoj galeriji u Sarajevu.
Rasim Kadić i Strajo Krsmanović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Rasim Kadić i Strajo Krsmanović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjednik Udruženja građana Ars tragovi iz Visokog Rasim Kadić naglasio je da manifestacija i u vremenu marginalizacije kulture opstaje zahvaljujući onome što je Muzaferija bio - jedan dobri bosanski čovjek i glumac.

"Ovogodišnja manifestacija ima svoj uobičajeni karakter, dvije teatarske i jednu filmsku noć. Čast mi je što mogu predstaviti izložbu slika Lazara Drljače iz fundusa Umjetničke galerije BiH. Veoma je korisno da ono što se čuva u depoima Galerije izađe pred javnost, jer ako može Rembrandt u Zagrebu, može i Drljača u Visokom", naglasio je Kadić.

Visočka publika s posebnim zanimanjem očekuje predstavu domaćeg teatra Total koji će premijerno izvesti komad "Biće, biće"

"Riječ je o jednom od najboljih amaterskih pozorišta u BiH koje je utemeljio Muzaferija sa grupom entuzijasta 1955. godine. Ovogodišnju manifestaciju smo kreirali u žanru komedije tako da je i druga predstava takva, a riječ je o predstavi 'Cosa nostra' umjetničke grupe Satya. U petak ćemo prikazati film "Djeca" bh. rediteljice Aide Begić, a u subotu u 11. sati bit će prikazan crtani film za djecu osnovnih škola", kazao je Kadić te dodao da se manifestacijom Dani Zaima Muzaferije, koja je već etablirana u BiH, sjećamo dobrog čovjek i glumca.

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović izrazio je zadovoljstvo što će visočka publika moći vidjeti 26 djela Lazara Drljače, koji je i sam dobro lice Bosne.

"Sumnjam da smo mogli spojiti dva bh. lika koja su bliskija po odnosu prema životu, umjetnosti i prirodi", zaključio je Krsmanović.