Predstavljen film o Mirzi Delibašiću
0

FOTO / Kada u Španiji izgovorite Mirza svi pomisle na Bosnu

Piše: A. Dž.
Prije nekoliko dana obilježena je 10. godišnjica od smrti Mirze Delibašića Kinđeta, legende i velikana košarke i jednog od najistaknutijih sportista koje je Bosna i Hercegovina ikada imala.
Zoran Čečur, Miroslav Benković i Milan Trivić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Zoran Čečur, Miroslav Benković i Milan Trivić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Tim povodom danas je u prostorijama kina Kriterion u Sarajevu predstavljen dokumentarni film i projekt Mirza Delibašić - Legenda, autora i idejnog tvorca Miroslava Benkovića.

Benkovićeva želja bila je da budućim generacijama ostavi trajnu uspomenu na Mirzu Delibašića, koji je uzor mladim košarkašima.

Film je nastajao tri godine, a put do finalnog proizvoda bio je trnovit zbog nedostatka materijala. Benković je kazao da je u određenim trenucima pomišljao da odustane i da je sretan što to nije uradio.

"Mirza se mora stalno promovisati", poručio je Benković kazavši da je šteta što Sarajevo nema kafić ili bistu posvećenu Mirzi Delibašić, kao što je to slučaj sa Zagrebom i Draženom Petrovićem.

Milan Trivić s BHT 1 je istakao značaj ličnosti Mirze Delibašića, ne samo za svjetsku košarku, već i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Nenad Marković, Ahmed Burić i Emir Halimić na predstavljanju filma (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Nenad Marković, Ahmed Burić i Emir Halimić na predstavljanju filma (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)

"Ličnosti kao što je Mirza su dio našeg identiteta. Kada u Španiji spomenete Mirza, odmah svi pomisle na Bosnu", kazao je Trivić i dodao da je veoma bitno da ime Mirza Delibašić i dalje bude sinonim za uspjeh, volju i ostvarenje jednog sna.

Na promociji filma bio je Mirzin najbolji prijatelj Zdravko Čečur koji je podsjetio da je Mirza bio prvi igrač iz Evrope koji je igrao za slavni Real Madrid.

"Oni su do tada dovodili samo igrače iz Amerike. Dovoljno je reći da su ga zvali 'el mago bianco' (bijeli mađioničar)", kazao je Čečur.

On je iznio jednu zanimljivu činjenicu da svaki put kada je Real Madrid organizovao oproštajne utakmice, organizovao ih je u Madridu. Jedini put kada su došli u drugi grad bilo je kada su organizovali oproštajnu utakmicu za Mirzu Delibašića u Sarajevu.

"Bio je to veliki trenutak za sve nas, a Mirza je bio iznimno sretan", kazao je Čečur.

Premijera filma Mirza Delibašić - Legenda će biti održana 9. januara, na Mirzin rođendan, nakon čega počinje i redovno prikazivanje filma.