Kultura
0

Kabaretske predstave za srednjoškolce na području Općine Centar

Klix.ba
Magacin Kabare kao neprofitna profesionalna organizacija i kabaretsko teatarska grupa, koja je stvorena iz potrebe mladih ljudi da osnaže svoj umjetnički izraz i zapostavljene scenske forme u Bosni i Hercegovini, odlučio je predstaviti svoje radove sarajevskim srednjoškolcima.

S obzirom na jedinstvenost i specifičan žanr predstava koje se ne mogu naći u drugim kulturnim institucijama i osvježenje koje je Magacin Kabare donio na sarajevsku pozorišnu scenu, ekipa Magacin Kabarea predložila je projekat kojim bi ove predstave bile prikazane populaciji starijih srednjoškolaca. U saradnji sa Općinom Centar, Magacin Kabare realizira projekat igranja predstava za srednje škole koje djeluju na području Općine Centar.

Dosada je Magacin Kabare ugostio učenike trećih i četvrtih razreda Druge Gimnazije i Opće Realne Gimnazije KŠC-a. Odlične reakcije učenika pokazale su da koncept rada Magacin Kabarea nije samo odlično primljen kod svoje stalne publike, nego i mladih generacija kojoj današnja drštvena situacija sve više uskraćuje kulturna dešavanja.

Magacin Kabare će nastaviti sa svojim aktivnostima i ovisno o interesu drugih općina ostvariti saradnju i predstaviti svoje predstave i učenicima drugih škola.

Magacin Kabare postao je jedinstveno mjesto umjetničkog izraza i društvenih dešavanja. Grupa umjetnika, okupljena oko jedinstvene ideje, kroz stand up komedije i pozorišne predstave, u fokus stavlja političku satiru i mjuzikl.

Od svog osnutka do danas, razvio se u teatar posvećen propitivanju aktuelnih društvenih pitanja čime postavlja standarde za aktivizma kroz različite forme umjetnosti. Svojim inovativnim pristupom prezentaciji gorućih tema i jedinstvenom izvedbom, ovaj teatar nastavlja dugogodišnju tradiciju rezonantnog Sarajevskog pozorišnog izražaja.

Magacin Kabare, u osnovi svog rada, koristi kabaretsku formu kao sredstvo osnaživanja savremenog bosanskohercegovačkog društva, te doprinosi razvoju dijaloga propitujući teme sa kojima se svakodnevno susrećemo.