Kultura
0

Jusuf Hadžifejzović u Zvonu predstavio nove umjetničke kreacije

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Jedan od najpoznatijih bh. savremenih umjetnika Jusuf Hadžifejzović sinoć je u prostoru galerije Zvono u Sarajevu predstavio svoje najnovije umjetničke kreacije.

Hadžifejzović je umjetnik koji već tri decenije odbačenim predmetima udahnjuje novi život, stvarajući depografije širom svijeta.

Svojim novim radovima i impresivnim performansom još jednom je pokazao izuzetnu sposobnost da oživi izložbene stvari gurnute u mračne depoe i tako im vrati izgubljeni sjaj.

"Lakše mi je napraviti novi rad nego sačuvati stari, jer čuvanje podrazumijeva novac koji ja nemam, ja imam samo ideje i energiju", kazao je za svoje stvaralaštvo Hadžifejzović, osnivač Centra kulturnih aktivnosti Charlama, koji je prošle sedmice vodio bitku za opstanak u svom prostoru u Centru Skenderija.

Upravo je u Zvonu Hadžifejzović prije 30 godina počeo stvarati prostor za umjetničko djelovanje. Boreći se protiv krutih akademskih obrazaca, Hadžifejzović vjeruje da će doći vrijeme kada će ono što on radi postati blisko i razumljivo svima.