Kultura
237

Josip Pejaković i Zijah Sokolović u novoj predstavi Dine Mustafića

Piše: L. Č.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Prva ovogodišnja premijera Narodnog pozorišta je predstava "Divlje meso" nastala prema tekstu Gorana Stefanovskog, u režiji Dine Mustafića. Premijera će biti održana 13. marta od 19:30.

Reditelj Mustafić je na današnjoj konferenciji za medije u Narodnom pozorištu kazao kako smatra da su napravili značajnu i važnu predstavu, te kako mu je cilj bio ponovo oživjeti identitet Balkana.

"O sebi govorim kao o Balkancu, vrlo svjestan šta znači taj termin i koliko je zbog tih mračnih devedesetih dobio negativno ozračje. Međutim, mislim da je ovo jedan od najboljih tekstova o Balkanu, jer govori o njemu iz utrobe, o Balkanu koji je pokidan, u 21. vijeku dezorjentisan, koji je na određeni način sinonim za ono što je atavističko i necivilizovano i mračno", kazao je Mustafić.

Dodao je kako je predstava na određen način uznemirujuća jer autoreferencijalno govori o svakom od nas ko bude u sali, i to "jednim čudnim, metafizičkim, transcendentalnim jezikom Gorana Stefanovskog koji proriče stvari."

"Mislim da smo napravili predstavu koja će intrigirati ne samo bh., nego i regionalnu pozorišnu javnost", kazao je Mustafić, dodavši kako su u glumačkoj postavi spojili glumačko iskustvo i mladost.

Dramaturginja Željka Udovičić Pleština je kazala kako je tekst Gorana Stefanovnskog klasik ex yu dramske literature, te je pojasnila kako je "Divlje meso" priča o propasti, nesreći jedne porodice koja je, kao metafora društva na Balkanu, zapela u međuprostoru između prošlosti koja nikako da prođe i budućnosti koja nikako da dođe.

U predstavi igraju Josip Pejaković, Zijah Sokolović, Aldin Omerović, Ermin Sijamija, Adi Hrustemović, Ejla Bavčić-Tarakčija, Amra Kapidžić, Slaven Vidak, Vedran Đekić, Merima Lepić, Sanela Pepeljak i Riad Ljutović. Scenografiju je radila Mirna Ler, a kostimografiju Lejla Hodžić.

Glumac Zijah Sokolović je kazao kako mu je bilo interesantno raditi sa mlađim glumcima, našalivši se kako je bio most između ovih "penzionera" (misleći na Josipa Pejaković) i mlađih glumaca, te kako je ovo veoma bitna predstava za Narodno pozorište i pozorišni dragulj prema kojem trebaju pokazati puno strpljenja i razumijevanja da bi ga sačuvali, a ne samo reprodukovali!

Josip Pejaković je izrazio poštovanje prema Dini Mustafiću kazavši kako je ono što je bilo najatraktivnije na festivalu MESS prethodnih godina na neki način sažeto u ovoj predstavi.

"Ovo je predstava koja nije imala nijednog skandala, a urađena je u takvoj tišini kreativnosti. Najveća vrijednost ove predstave je ta odanost teatru koja je proizišla od svih učesnika, od najmanje do najveće uloge", kazao je Pejaković.

Značajan doprinos predstavi dao je i Damir Imamović muzikom. On je pojasnio kako će svu muziku na sceni proizvoditi diplomirana harmonikašica Raisa Bužimkić s muzičke Akademije u Sarajevu koja "harmonikom i glasom drži predstavu na minimalističkim muzičkim zahvatima".