Leskovac
0

Još jedno priznanje za bh. strip

Sarajevo-x.com
Proteklog vikenda, u periodu od 4. do 6. juna, u Leskovcu u Srbiji održana je jubilarna "X balkanska smotra mladih strip autora. Na najvećoj manifestaciji ove vrste na Balkanu gostovali su autori iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Rumunije, Bugarske i Grčke.

Preko stotinu autora poslalo je svoje radove na konkurs te tako pokazalo da strip, uprkos velikim pretnjama video igara i računara, i dalje postoji. I ne samo da postoji već, zahvaljujući autorima poput ovih, ima pred sobom blistavu budućnost na ovim prostorima.

Ono po čemu je ova smotra značajna za bosanskohercegovački strip je druga uzastopna nagrada koju na njoj dobija jedan autor iz BiH.

Prošle godine je prvo mjesto za najboljeg mladog strip scenaristu osvojio je Andronik Filip iz Sarajeva, a ove godine je nagrada za drugo mjesto u kategoriji najboljeg mladog strip crtača otišla u ruke Miroslavu Slipčeviću Mimiju iz Bihaća.

Znajući da je bavljenje stripom u Bosni i Hercegovini posao koji graniči sa nemogućim, autorima puno znači da ih u drugim državama cijene kad već neće u domovini. I ne samo autorima koji osvajaju nagrade na međunarodnim takmičenjima, već i svim drugim strip crtačima kojima ovakve vijesti pružaju novi podsticaj u radu.

Na ovogodišnjoj smotri iz Bosne i Hercegovine prisustvovali su strip autori Milorad Vicanović Maza iz Laktaša, organizator Sajma stripa u Laktašima i Filip Andronik, organizator godišnje Izložbe bh. strip crtača iz Sarajeva.