Kultura
3

Još jedna svjetska premijera na Jazz Festu

Klix.ba
Dvadeseti Jazz Fest Sarajevo do 2. do 6. novembra predstavit će brojne evropske i svjetske premijerne nastupe, a jednu od premijera činit će i zajednički koncert američkog bubnjara Marka Nauseefa, francuskog čeliste Vincenta Courtoisa i britanskog basiste Johna Greavesa.

Iako iza sebe imaju bogate karijere i brojne muzičke saradnje, trojica vrhunskih umjetnika po prvi put će u ovoj formaciji dijeliti scenu na koncertu koji će biti održan 5. novembra u Pozorištu mladih.

Mark Nauseef na sceni se pojavio kao rock bubnjar, sedamdestih je bio član benda Velvet Underground, osamdesetih se okreće širem spektru muzičkih stilova, od jazza do javanske, balinežanske i indijske muzičke tradicije, a u protekle tri decenije gotovo da nema značajnijeg jazz umjetnika sa kojim nije sarađivao, uključujući i Miroslava Tadića kojeg smatra svojim muzičkim alter egom a sa kojim ima plodnu i dugogodišnju saradnju, snimali su od zajedničkih dueta do izvedbi u različitim velikim orkestrima.

Za drugog člana trija Vincenta Courtoisa i brojne albume objavljene za ugledne izdavačke kuće Enja Records i ECM, muzička kritika piše da je "nezamjenjiv", da ima "najljepši zvuk violončela", a da njegove izvedbe donose "duboki osjećaj ljepote". Courtois je svirao na nekoliko albuma Rabih Abou-Khalila, sarađivao sa Louisom Sclavisom, ali i starim znancima publike Jazz Festa – Joachimom Kuhnom, Daveom Hollandom, Renaud Garcia-Fonsom, Daveom Douglasom, a sa Marcom Ducretom koji će također nastupiti na 20. Jazz Festu snimio je i zajednički album Fitting Room.

John Greaves, kao treći član ansambla, svestrani je umjetnik, kompozitor, vokalista, pijanista i virtuozni basista zanimljivih progresivnih britanskih bendova sedamdesetih godina. Njegova diskografija danas broji 16 albuma kao lider i nekoliko desetaka kao saradnik. U proteklih osam godina objavio je seriju albuma posvećenih poeziji Paula Verlaina.

Ulaznice za koncert trija Courtois-Greaves-Nauseef možete kupiti ili rezervirati po pretprodajnoj cijeni na www.jazzfest.ba. Ulaznica za ovaj koncert vrijedi i za koncert holandsko-njemačko-belgijskog trija Oliver's Cinema trubača Erica Vloeimansa koji će biti održan isti dan također u Pozorištu mladih.