Kultura
0

Još jedan trijumf Bosanskih rukotvorina

Sarajevo-x.com
U četvrtak, 01. juna 2006., je u Sarajevu u prostorijama Bošnjačkog Instituta održana peta po redu modna revija i aukcija bosanskih rukotvorina u okviru humanitarne kampanje «Više od obične kupovine».

Organizator kampanje je nevladina organizacija «Bosanske rukotvorine» koja od 1995. pomaže ženama iz cijele Bosne i Hercegovine da zarade za život organizujući izradu i prodaju rukotvorina.

Manekenke i manekeni iz modne agencije «NovamaS», te mali prijatelji Bosanskih rukotvorina odlično su predstavili kolekciju za odrasle „Proljeće/Ljeto 2006“ i dječiju kolekciju „Proljeće/Ljeto 2007“, dok su se prisutni gosti zabavili na aukciji koju je vodio prvi zamjenik Visokog predstavnika Ambasador Lawrence Butler i svojom kupovinom podržali projekat. Prvi put su se predstavili i svi koji stoje iza kvalitetnih „BHcrafts“ proizvoda: žene uključene u projekat, članovi tima Bosanskih rukotvorina i upravni odbor.

Aukcijom je prikupljeno 4.731,00KM, dok je dodatnih 6.000,00KM ostvareno prodajom poslovnih poklona firmama i institucijama iz Bosne i Hercegovine. 20% sredstava prikupljenih prodajom na aukciji će se i ovaj put uplatiti dječijem domu „Bjelave“, Sarajevo.

Prikupljena sredstva će omogućiti da se žene iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine educiraju i opreme za učestvovanje u projektu i ostvare prihode za sebe i svoje porodice. Time će se omogućiti i daljnji rast asortimana i proizvodnje proizvoda koji se sve više traže u BiH ali i u SAD-u, Francuskoj, Engleskoj, Japanu i drugim zemljama gdje su dostupni kroz partnerske trgovine i prodaju putem interneta na stranici www.bhcrafts.org.

Međutim, znatno su važniji dugoročni rezultati ove kampanje: osvješćivanje javnosti o radu organizacije, novi prijatelji “Bosanskih rukotvorina”, novi kupci i, naravno, nove žene koje će se uključiti u našu organizaciju.