Kultura
0

John Cooper: Sarajevo radi dobar posao na svjetskoj filmskoj sceni

Klix.ba
John Cooper, direktor Sundance Film Festivala
John Cooper, direktor Sundance Film Festivala
John Cooper, predsjednik prestižnog nezavisnog Sundance Film Festivala, nije štedio riječi hvale na račun bh. filmova i reditelja.

U razgovoru za Reuters, Cooper je kazao kako su Balkan i Centralna Evropa plodno tlo za filmsku industriju i do sada su dali izrazito talentovane mlade reditelje, čiji su filmovi privukli interes slavnih holivudskih i evropskih filmadžija.

"Sarajevo radi dobar posao na svjetskoj filmskoj sceni", kazao je Cooper, koji je u BiH došao kako bi predstavio program Film Forward, čiji je cilj unapređenje rada filmskih stvaralaca i umjetnika širom svijeta.

"Sarajevo je posebno fascinantno zbog svoje bogate filmske historije", dodao je predsjednik prestižnog nezavisnog Sundance Film Festivala u intervjuu za Reuters.

Osim u BiH, ovaj program, u okviru kojeg se predstavljaju najbolji filmovi Sundance Film Festivala, ove godine je boravio u Meksiku, Kini, Kolumbiji i Jordanu.

"U ovom trenutku pravite historiju u Sarajevu sa programom reditelja Bele Tarra i sa ostalim ovdašnjim rediteljima koji su imali određen uspjeh", kazao je Cooper misleći na međunarodni filmski program koji vodi renomirani mađarski režiser.

On je dodao da su se na dolazak u BiH odlučili nakon razgovora sa rediteljicom Jasmilom Žbanić prošle godine na Sundanceu.

"Veoma mi je drago vidjeti ovdje mlade filmadžije, susresti se sa njima, govoriti im o tome šta Sundance Film Festival može značiti za njihovu karijeru, pokušavajući se uvjeriti da su inspirisani za filmove, za inovacije i velike priče", dodao je Cooper.

BiH je bila inspiracija za neke holivudske zvijezde, kao što je Angelina Jolie, koja je snimila film "U zemlji krvi i meda" baziran na bosanskoj priči i ratnom periodu.