U izboru Jewish Daily Forwarda
0

Jevrejski muzej u Sarajevu lokacija koju morate posjetiti

Sarajevo-x.com
Fotografija iz monografije "Sarajevo - moj grad, mjesto susreta"
Fotografija iz monografije "Sarajevo - moj grad, mjesto susreta"
Jevrejski muzej u Sarajevu je na prvom mjestu od deset najvećih svjetskih jevrejskih destinacija koje treba posjetiti, odlučili su čitatelji uglednog lista "The Jewish Daily Forward".

Većina ljudi bi u želji da saznaju nešto više o jevrejskoj kulturi otputovala u Jeruzalem, međutim o Jevrejima i njihovoj tradiciji mogu možda više saznati ukoliko posjete neka mjesta i ustanove u istočnoj Evropi.

Čitatelji "The Jewish Daily Forwarda" odlučili su da je jedna od njaboljih jevrejskih destinacija Sarajevo, odnosno muzej Jevreja koji je depadans Muzeja Sarajeva.

Muzej se nalazi na Baščaršiji i smješten je u Starom hramu.

"To je daleko najbolji jevrejski muzej u kojem sam ikada bio. Tu nećete naći samo uobičajenu postavku. Taj muzej pokazuje da su Jevreji bili sastavni dio kulture i naroda u BiH, sve do dolaska fašista", napisao je čitatelj Jacob Remes.

"Muzej Jevreja Bosne i Hercegovine nalazi se u prostoru nekadašnjeg Starog hrama. Taj najstariji objekt jevrejske zajednice u Sarajevu sagrađen je 1581. godine, a novac za izgradnju dao je tadašnji rumelijski beglerbeg Sijavuš-paša pa otuda, pored imena Velika avlija, ovaj prostor nosi i ime Sijavuš-pašina daira. Za potrebe vjerskog života ovdje je podignuta prva sinagoga, odnosno Stari jevrejski hram. Posljednja molitva u ovoj sinagogi čula se šest dana nakon aprilske okupacije Sarajeva, 1941. godine. Za vrijeme Drugog svjetskog rata sinagoga je pretvorena u zatvor, a potom u magacin. Od 1966. objekt sinagoge se restaurira te formira kao Muzej Jevreja, koji svjedoči o burnoj historiji, ali i tužnoj sudbini jevrejskog naroda u BiH", navedeno je u monografiji Sarajeva Jasminka Halilovića.

Na listi 10 najboljih jevrejskih destinacija su još i Jevrejski partizanski grad u šumi Rundninkai u Litvaniji, Memorijalni centar holokausta Montevideo u Urugvaju, Canterbury Hebrew Congregation na Novom Zelandu, Sinagoga i groblje na sjeveru Rumunije, Jevrejsko groblje u Berlinu, sinagoga Sardu u Turskoj, Jevrejsko groblje u Vadul-Rashkovu u Moldaviji, zatim jevrejska četvrt Mellah u Maroku i Rachelina grobnica u blizini Betlehema.