Pregled današnjih projekcija
0

"Jesen u mojoj ulici" u Narodnom pozorištu

Sarajevo-x.com
Prizor iz filma "Jesen u mojoj ulici"
Prizor iz filma "Jesen u mojoj ulici"
Svakog dana SFF-a Sarajevo-x.com donosi vam pregled svih projekcija u toku dana. Za danas izdvajamo dvije projekcije filma "Jesen u mojoj ulici" Miloša Pušića u Narodnom pozorištu i film "Nevrijeme" Hans-Christiana Schmida u Ljetnom kinu Heineken.

NARODNO POZORIŠTE

"Jesen u mojoj ulici" u 11:30 i 20:00

Sekcija: Takmičarski program - igrani film Miloš Pušić Serbia, 2009, HD CAM (HDTV), 75 min Uloge: Filip Đurić, Nikola Spasojević, Milica Trifunović, Boris Isaković, Jasna Đuričić

Dva dvadesetogodišnjaka, Promaja i Kuče, besmisleno provode jesenji dan u jednom od zabačenih krajeva Srbije. Nerazdvojni najbolji prijatelji, provode nas kroz podsvijet i pravu sliku dijela društva izgubljenog u tranziciji, tražeći novac da prvi put poslije škole odu na more. Promaja uzaludno pokušava popraviti i pokrenuti svoj automobil - staru raspalu bubu. Kuče ga nagovara da prodaju stari fotoaparat i zapute se ka moru prije nego što počne jesen i još jedno neiskorišteno ljeto ne ostane za njima. Uprkos tome što sve ukazuje da će ovo biti samo još jedan jesenji dan, na ovom naizgled bezazlenom putu dogodit će se nešto što će im zauvijek izmjeniti živote.

Takmičarski kratki 1 u 14:00

"Bijela vrpca" u 16:30

Sekcija: U fokusu Michael Haneke Austria, France, Germany, Italy, 2009, 35 mm, 144 min Uloge: Christian Friedel, Ulrich Tukur, Susanne Lothar, Burghart Klaußner, Marisa Growaldt, Josef Bierbichler, Janina Fautz

Crno-bijela drama o dječjem zboru u selu Eichwald na sjeveru Njemačke u vrijeme prije Prvog svjetskog rata. Riječ je o poljoprivrednoj zajednici u kojoj pola stanovništva radi za Baruna, a gdje veliki utjecaj, posebice na djecu, ima strogi protestantski pastor. U selu se počnu događati neobične nesreće koje postupno poprimaju oblik kaznenog rituala. Postavljen je konop kojim je oboren doktorov konj, zapaljen je štagalj, dvoje djece je oteto i mučeno... Učitelj koji vodi zbor promatra što se događa, istražuje i malo pomalo otkriva nevjerojatnu istinu.

KINO MEETING POINT

"Hrana, d.o.o." u 12:00

Sekcija: Panorama dokumentarni Robert Kenner USA, 2008, 35 mm, 94 min

Ovaj kinetički film trebao bi vas uplašiti od jedenja bilo čega proizvedenog u SAD-u. Kinematografska njuškala najvišeg kalibra, reditelj Robert Kenner i filmski eksperti Eric Schlosser i Michael Pollan objašnjavaju, recimo, opasnosti od genetskog inženjeringa kod pilića, ili pretjeranog korištenja kukuruza, koje čak dovodi do toga da ga krave vare, dobiju ešerihiju koli i prenose je potrošačima. Životinje se muče; uglavnom ilegalni migranti, koji rade u klaonicama, obolijevaju. Velike multinacionalne kompanije kontroliraju poljoprivrednu industriju, a vladine organizacije za nadzor, kao što je Uprava za hranu i lijekove, pod rukovodstvom su korporativnih direktora koje te kompanije drže u šaci. Par izuzetaka, kao što su Stonybrook Farms, daju razloga za optimizam, ali advokati konglomerata progone sve one koji nude alternativu, napadajući ih lako dostupnim oružjem velikih sudskih troškova. Ovakav uznemiravajući poduhvat trebali bi pogledati svi, naročito mesojedi među nama.

"Proljeće u malom mjestu" u 15:00

Sekcija: Posvećeno Fei Mu China, 1948, 35 mm, 93 min Uloge: Chaoming Cui, Wei Li, Yu Shi, Wei Wei, Hongmei Zhang

Melodrama Fei Mua iz 1948. značajno je utjecala na Jia Zhang-keov film RIJEKA SUZA. U jednom provincijskom gradu, mlada žena njeguje bolesnog muža. Odmak od statičnog buržoaskog života su joj svakodnevne šetnje duž starih gradskih zidina. Najbolji prijatelj koji dolazi u posjetu, ljekar, ne zna da joj je stara ljubav. Pošto je muž skoro nepokretan, iskre se pojavljuju. Zbunjeni su i žena i prijatelj. Ovo je fascinantan mood piece o izgubljenom društvenom poretku, snimljen uglavnom pokretnom kamerom, neposredno nakon Drugog svjetskog rata i uoči revolucije.

"Rijeka suza" u 15:00

Sekcija: Posvećeno Jia Zhang-Ke China, Spain, France, 2008, HD CAM (HDTV), 19 min Uloge: ZHAO Tao, HAO Lei, GUO Xiaodong, WANG Hongwei

U prelijepom gradu Suzhou, kineskoj Veneciji, četvero školskih prijatelja (dva bivša para) sastaju se na rođendanu svog profesora. Svi su napredovali u životu, ali ne onako kako su očekivali. Nad njima lebdi veo tuge i žala. Na određenom nivou parovi su zadržali uzajamnu privlačnost, ali težina odgovornosti i tradicija ih sprječava da išta poduzmu. Rijetko kad je nostalgija ovako dobro prikazana.

"Mene se ne boj" u 18:00

Sekcija: Panorama Kristian Levring Denmark, 2008, 35 mm, 95 min Uloge: Ulrich Thomsen, Paprika Steen, Emma Sehsted Hoeg, Lars Brygmann, Stine Stengade, Bodil Udsen, Bjarne Henriksen

U ovom izvrsnom psihološkom trileru danskog reditelja Kristiana Levringa, jedan od najjačih aduta je briljantni glumac Ulrich Thomsen (CELEBRATION). Suzdržanom energijom on prikazuje Mikaela, prosječnog dobrostojećeg porodičnog čovjeka čija se psiha počinje otvarati, vjerovatno od novih antidepresiva - poput lika Jamesa Masona u filmu “Bigger Than Life” Nicholasa Raya, koji je zbog previše uzetog kortizona skoro žrtvovao sina. Mikaelovi nepredvidivi postupci, posebno protiv žene i kćerke, suprotstavljaju se standardima civiliziranog ponašanja. Ovo je klasični povratak suzbijene traume iz djetinjstva. Jens Schlosser izvrsno snima porodicu u stakleniku, a Mikaelovu mentalnu fragmentaciju naglašava prelijepim snimcima sasvim mirne prirode.

"Gosp. guverner" u 20:45

Sekcija: Novi tokovi - igrani Mans Mansson Sweden, 2008, 35 mm, 81 min Uloge: Anders Björck

Cijelu jednu godinu pratimo bivšeg švedskog ministra odbrane Andersa Björcka na radnom mjestu guvernera okruga Uppsala. To mjesto postoji već skoro 400 godina, a posao se sastoji od sjedenja za velikim stolom, ručkova s drugim guvernerima, presijecanja traka na svečanim otvorenjima, držanja govora i večera s kraljem i kraljicom Švedske. Posao je težak, ali neko ga mora raditi. Björck gledaocu daje uvid u sve i time svoj lični portret čini i vrlo komičnim, ali i vrlo, vrlo ozbiljnim. Film je sniman crno-bijelom tehnikom na 16mm filmu, a mlada švedska nada Mans Mansson pušta kameru da sama govori. Bez naracije ili intervjua, prepušta nas poetičnom jeziku slike, u kojem čak i najsitniji detalj može nešto promijeniti. Pun atmosfere cinéma véritéa, GOSP. GUVERNER daje nam uvid u jedan od najzaboravljenijih elemenata švedske vlade i demokratije te pokazuje nam kako se troši novac poreskih obveznika.

Sarajevo grad filma u 23:30

POZORIŠTE MLADIH

"Pjesme sa južnih mora" u 10:30

Sekcija: Panorama Marat Sarulu Kazakhstan, Germany, Russia, France, 2008, 35 mm, 84 min Uloge: Vladimir Yavorsky, Dzaidarbek Kunguzhinov, Irina Agejkina, Ajzhan Ajtenova

Ovaj kompaktni film Marata Sarulua, osnažen jinom i jangom raznih sukoba (etničkih, generacijskih, porodičnih), fokusira se na odnos mržnje i ljubavi između kazahstanskih i ruskih imigranata koji već decenijama žive jedni pored drugih. Svijetla Ruskinja rodi sina tamnog kazahstanskog tena. Njen bezlični muž, Rus, pretpostavlja da je imala vezu sa njegovim najboljim prijateljem i komšijom, Kazahstancem - a i žene su prijateljice. Nakon 15 godina saznajemo da je sin Saša uspješan tradicionalni kazahstanski jahač, a da sukob dva para s početka nikad nije otklonjen. Sukob je potkopao brakove. Uznemireni muževi odvojeno odlaze na motociklima, na put koji će ih odvesti do katarze. Na kraju Rus saznaje da mu je djed otišao u Kazahstan i prešao na islam da bi se oženio ženom koju je volio. Njihova djeca su nosila gene obje grupe. Reditelj film briljantno strukturira oko bogatih nenarativnih inserata rukom slikanih marioneta.

"Afterschool" u 12:30

Sekcija: Novi tokovi - igrani Antonio Campos USA, 2008, 35 mm, 106 min Uloge: Ezra Miller, Jeremy White, Emory Cohen, Michael Stuhlbarg, Addison Timlin, Rosemarie Dewitt

Robert je mladi Amerikanac u elitnoj srednjoj školi, koji slučajno kamerom snimi smrt dvoje kolega iz razreda. Njihovi životi ovjekovječeni su kao dio audiovizuelnog zadataka koji treba da ubrza proces iscjeljivanja cijelog kampusa. Ali, taj komemorativni video materijal izaziva atmosferu paranoje i nelagode i među učenicima i među nastavnicima.

"Pismo djetetu" u 15:00

Sekcija: Takmičarski program - dokumentarni film Vlado Škafar Slovenia, 2008, DigiBeta, 100 min

Istina je ono što osjećamo u srcu. U filmu PISMO DJETETU kombiniraju se intimni razgovori potpunih stranaca i lična pisma o životnim sitnicama upućena djetetu. U seriji "usmjerenih monologa" ljudi - od djece u vrtiću do poznog životnog doba - razmišljaju o svom životu i kroz njega ponovo prolaze. Kad zaborave na kameru i okrenu se prema sebi - počinje film. Sami su sa sobom pred nama, a i mi smo sami sa sobom, sa svojim životima, davno prošlim, itekako prisutnim. Lični dnevnici lagano oslikavaju ljudski život u proteklih sto godina. U prvom planu postaje sve perspektivniji i sve poznatiji.

"SFK" u 20:30

Sekcija: Takmičarski program - dokumentarni film Aldin Arnautović Bosnia and Herzegovina, 2009, Mini DV, 20 min

Sezona počinje. Juriša se na titulu koja vodi u Ligu evropskih prvaka. Tri glavna i nekoliko sporednih likova pričaju o grupi djevojaka koje se bave "neuobičajenim" sportom. Ženskim fudbalom. Njihov klub je najuspješniji u zemlji i na 18. mjestu u Evropi. Nemaju ni službenu prostoriju, nego hrpu pehara drže u privatnim stanovima i kućama. Ipak, Samira, Hajro, Ivana, Merima, Alisa i njihove suigračice ne odustaju. Uživajući u svakom momentu "muške" igre, neumorno se bore i pobjeđuju. Uz sport nekad idu i suze i tuče. Je li ženski nogomet drugačiji od muškog? Glavni likovi, sve su djevojke osim direktora kluba, govore o sebi, svojoj strasti, želji za pobjedom i životu u sredini s predrasudama. Ovaj film je veseo, takve su i njegove junakinje. S druge strane, kombinacija sportskog dokumentarca i društveno angažiranog dokumentarca, donosi istinitu priču o ljudima i trenucima iz njihovog života.

"Constantin i Elena" u 20:30

Sekcija: Takmičarski program - dokumentarni film Andrei Descalescu Romania, 2008, HD CAM (HDTV), 103 min

Gorko-slatka ljubavna priča. Gdje je "slatko" ljubav (nakon 55 godina braka), a "gorko" je nedovoljno vremena za "slatko" (starost), a "priča" je svakodnevni život. Film je o praiskonskom, čistom načinu da se živi i voli. Filmski, posmatrački, ponekad voajeristički pogled na način života i sam život - i jedno i drugo skoro izumrlo.

"Tragajući za Johnnyjem" u 23:00

Sekcija: Specijalne projekcije Miroslav Mandić Slovenia, USA, 2009, HD CAM (HDTV), 80 min

Johnny Appleseed bio je pionir blisko povezan s prirodom, misionar inspiriran Swedenborgovim vizijama i uzgajivač koji je pripremao zemlju za kolonizatore. Predviđajući smjerove u kojima će se doseljenici naseljavati, bos i nenaoružan se kretao kroz indijansku zemlju. Starosjedioci su ga posmatrali kao jednog od njih i nazivali su ga iscjeliteljem. Ali šta se desilo kad više nije bilo dovoljno mjesta i za Indijance i za doseljenike? Glavni likovi u ovom filmu su nove verzije Johnnyja Aplleseeda. Bill Jones, financijski konsultant, petnaest je godina proveo gradeći amfiteatar u divljinama Ohija, da bi postavio komad o Johnnyjevom životu. Hank Ruppertsberger, direktor jedne srednje škole u New Hampshireu, cijelo je jedno ljeto proveo hodajući od Massachusettsa do Indiane, putem kojim je išao Appleseed. Kao mladi kompjuterski inženjer u jednoj kompaniji u Silicon Valleyju, John Kolling odlučio je da sve napusti i uzgaja jabuke. Prateći njihove priče, upoznajemo svog glavnog lika - mada jeste bio kontroverzan, ispostavlja se da je Johnny Appleseed bio poduzetnik i vizionar.

LJETNO KINO HEINEKEN

Sarajevo grad filma u 20:30

"Nevrijeme" u 20:30

Sekcija: Otvoreno kino Hans-Christian Schmid Germany, Denmark, Netherlands, 2009, 35 mm, 110 min Uloge: Kerry Fox, Anamaria Marinca, Stephen Dillane, Rolf Lassgĺrd, Alexander Fehling, Tarik Filipović

Hannah Maynard, tužiteljica Međunarodnog krivičnog tribunala u Haagu, vodi predmet protiv Gorana Đurića, bivšeg komandanta JNA. Optužen je za deportaciju i ubijanje muslimanskih civila u Kasmaju, gradiću u sadašnjoj Republici Srpskoj. Kad jedan svjedok upadne u kontradikcije pri svjedočenju, Tribunal šalje delegaciju u Bosnu i Herzegovinu da se na licu mjesta dobije jasna slika događaja. Potvrđuju se sumnje u kredibilitet svjedoka: sve ukazuje na to da nije govorio istinu. Kratko nakon toga se otkriva njegovo tijelo: u hoteskoj sobi je izvršio samoubistvo. Za Hannah slučaj još nije izgubljen. U nadi da će otkriti nove informacije, odlazi u Sarajevo, na sahranu tog svjedoka, gdje se susreće sa njegovom sestrom Mirom. Hannah uskoro osjeća da Mira ima puno više reći o optuženiku nego što je voljna priznati.

LJETNO KINO VATROGASAC

"Kućna pomoćnica" U 21:00

Sekcija: Panorama Sebastian Silva Chile, Mexico, 2009, HD CAM (HDTV), 95 min Uloge: Catalina Saavedra, Claudia Celedon, Mariana Loyola, Alejandro Goic, Andrea Garcia-Huidobro, Anita Reeves

Catalina Saavedra je izvrsna u ulozi srednovječne kućne pomoćnice sa malo životnog iskustva izvan zidova dobrostojećeg domaćinstva u Santijagu u kojem živi i radi. Sebastian Silva, koji je na Sundanceu nagrađen za najbolji film i kojeg kao autora treba pratiti, ženi u središtu filma daje složenost koja je obično rezervirana za gazde. Krijući svoju usamljenost iza sociopatske teritorijalnosti, ona sve novoprimljene pomoćnike rastjeruje, ali katarzu doživljava dolaskom dobro integrirane, suosjećajne djevojke sa sela. On je slijedi kamerom iz ruke, ustupajući povremeno kadar zaposlenoj ženi koja podsjeća na suprugu koja radi u stvarnom vremenu u filmu "Jeanne Dielmann" Chantal Akerman.

BOSANSKI KULTURNI CENTAR

"G-FORCE" U 12:00 i 17:00

Sekcija: Dječiji program Hoyt Yeatman USA, 2009, 35 mm, 89 min Uloge: Nicolas Cage, Penélope Cruz, Steve Buscemi, Will Arnett, Bill Nighy

Film prati grupu vrhunski obučenih zamoraca na zadatku da spriječe zločastog milijardera da osvoji cijeli svijet. Počevši od Građanskog rata - kad su golubovi pismonoše penosili poruke preko linija fronta - američka vlada tajno obučava životinje da se bave špijunažom. Vladin najnoviji program je tajni špijunski tim pod nazivom "G-Force", u kojem su ultra-inteligentni zamorci čiji je DNK 98,7 posto isti kao kod ljudi. Tim čine nepredvidljivi stručnjak za oružje Blaster (glas Tracy Morgan), čarobna majstorica u borilačkim vještinama Juarez (glas Penélope Cruz), nečujni stručnjak za izviđanje Mooch, krtica sa nosom u obliku zvijezde, po imenu Speckles (glas Nicolasa Cagea), koji je stručnjak za kompjutere - ovaj vrhunski tim agenata predvodi čuveni komandant Darwin (glas Sama Rockwella). Kad strašni milijarder smisli plan kako da preko najobičnijih kućanskih aparata zavlada svijetom, G-Force stupa na scenu i kreće na zadatak, da se pobrine da njegov plan ne uspije.

"Pismo za kralja" u 19:00

Sekcija: TeenArena Pieter Verhoeff Netherlands, 2008, 35 mm, 110 min Uloge: Yannick vand de Velde, Kees Boot, Hnas Dagelet, Jonathan De Weers, Willem Drieling

Thiuri je skoro vitez. Samo još jedan test treba da obavi i bit će proglašen za viteza. Mora jednu noć probdjeti u kapeli, ni sa kim ne razgovarati i ne otvarati vrata. Onda neko zakuca na vrata kapele i traži pomoć. Uz rizik po svoj viteški status, Thiuri otvara vrata i pomaže čovjeku kojem treba pomoć. Thiuri mora da isporuči pismo vitezu u šumi, u kojem je važna poruka za kralja, njegovog prijatelja. Kad Thiuri pronađe viteza, vitez je smrtno ranjen i zamoli Thiurija da on isporuči pismo. Thiuri oklijeva, ali prihvata zadatak. Počinje avantura... Hoće li Thiuri isporučiti pismo na vrijeme? A šta je u pismu?

FESTIVALSKI CENTAR

Dokumentarni 2 u 11:00

Dokumentarni 3 u 15:00

Dokumentarni 4 u 18:00

DVORANA OPĆINE NOVI GRAD

"Brendan i tajna starih kela" u 12:00

Sekcija: Dječiji program Tomm Moore France, Belgium, Ireland, 2009, 35 mm, 75 min Uloge: Evan Mc Guire, Mick Lally, Christen Mooney, Brendan Gleeson, Liam Hourrican, Paul Tylac, Michael Mc Grath, Paul Young

Avantura, akcija i opasnost čekaju dvanaestogodišnjeg Brendana, koji se mora boriti protiv vikinga i zmije da bi pronašao kristal i završio legendarnu Knjigu o Kellima. Brendan marljivo radi sa svojim ujakom, opatom Cellachom i drugim fratrima, jer žele da pojačaju zidove opatije i zaštite se od vikinških upada. Novi avanturistički život počinje dolaskom brata Aidana, slavnog majstora iluminacije, koji Brendana uvodi u umjetnost ukrašavanja knjiga i time kod njega otkriva izuzetan, dotad nepoznat talenat. Da bi završio tu veličanstvenu knjigu, Brendan će morati savladati svoje najdublje strahove i krenuti u tajnu potragu, koja će ga izvesti izvan zidova opatije po prvi put u životu, i uvesti u začaranu šumu u kojoj se kriju opasna mitska stvorenja. Tu će sresti vilu Aisling, misterioznu mladu bijelu vučicu, koja će mu postati najbolji prijatelj i pomagač. Ali, kako im se približavaju strašne vikinške horde, hoće li Brendan uspjeti u svojoj namjeri da ukrasi tamu i tako dokaže kako je prosvjetljenje najbolja odbrana od varvara.

LJETNO KINO NOVI GRAD

"Mamut" u 21:00

Sekcija: Otvoreno kino Lukas Moodysson Sweden, Denmark, Germany, 2009, 35 mm, 125 min Uloge: Gael García Bernal, Michelle Williams, Marife Necesito, Sophie Nyweide, Thomas McCarthy

Leo i Ellen su uspješan njujorški par, potpuno obuzeti poslom. Leo je autor sve uspješnijeg web sitea i upada u svijet novca i velikih odluka. Ellen je predana poslu hirurga u hitnoj pomoći i svoje duge smjene posvećuje spašavanju života. Njihova osmogodišnja kćerka Jackie većinu vremena provodi sa Gloriom, Filipinkom, njenom dadiljom. Ta situacija navodi Ellen da preispita svoje prioritete. Kad Leo poslovno otputuje na Tajland, nesvjesno pokreće seriju događaja koji će imati dramatične posljedice za sve.