Kultura
0

Jergovićev roman "Volga, Volga" predstavljen u Zagrebu

FENA
Roman književnika Miljenka Jergovića "Volga, Volga", kao treći dio "ciklusa o ljudima i automobilima", predstavljen je sinoć u Zagrebu.

O romanu su govorili književnica Julijana Matanović, kolekcionar knjiga Dražen Dabić i autor.

Julijana Matanović je napomenula kako Jergovićevi likovi važne datume iz historije vežu uz vlastitu biografiju te ocijenila kako je autor uz pomoć "lošeg automobila Volge" napravio kvalitetnu kompoziciju koja otkriva svoga majstora.

"Knjiga je komentar današnjega zbiljskog svijeta", rekla je dodavši kako pripovjedač kad priča o drugima nastoji zaboraviti svoju sudbinu.

Po riječima kolekcionara Dabića, u umijeću prebacivanja radnje Jergovićevo ga djelo podsjeća na Andersena. Jergović dobro poznaje događaje iz 70-ih i 80-ih godina te piše "sjajne scene", ocijenio je Dabić.

"Želio sam napisati ciklus priča o ljudima i automobilima," rekao je Jergović dodavši kako su putovanja u automobilu ili izmještenost prostora ili stanje kad se čovjek nalazi na ničijoj zemlji.

Napomenuo je također kako je knjiga "Volga,Volga" zbog jednostavne priče, jednoga glavnog lika i nepostojanja epske strukture romana zapravo novela.

Knjigu "Volga, Volga" (362 str.) objavila je zagrebačka naklada Ljevak, a autor ju je strukturirao u tri dijela.

Miljenko Jergović je rođen 1966. u Sarajevu, živi u Zagrebu, a do sada je objavio više knjiga priča i pjesama te nekoliko romana, među kojima i roman "Dvori od oraha".