Kultura
0

Jedan od najpoznatijih bh. blogera objavljuje knjigu

Sarajevo-x.com
U BiH će uskoro biti promovirane dvije nove knjige i to „Bore oko očiju“ jednog od napoznatijih bh. blogera Saudina Bećirevića, te zajednička zbirka pjesama Jasminka Halilovića i Feđe Imamovića.

Knjiga „Bore oko očiju“ je autentičan prepis iz ratnih dnevnika Saudina Bećirevića, kojeg je početak rata zatekao u školskoj klupi. Imao je osamnaest godina i ostao u Sarajevu sam, bez ikoga. Prijatelji su se rasuli preko noći, a od porodice je svakako fizički bio odvojen. Mogao je ostati ili pobjeći, to je bilo jedino pitanje na koje je trebalo dati odgovor. Odlučio je ostati, i postao odličan snajperista i jedan od najistaknutijih boraca svoje jedinice i cijele Armije BiH.

Autor ističe da je „sudbina poput njegove bilo na hiljade, te da on nije nikakav izuzetak ili heroj“. Osim toga napominje da je „bio mlad i lud, te da nije imao izgubiti ništa do golog života“.

U toku rata Saudin je najboljem prijatelju obećao da će u slučaju da ovaj pogine napisati knjigu o njima i ratnom iskustvu. To se, nažalost, desilo. Danas, 15 godina nakon početka rata Saudin svoju priču dijeli sa svima nama. Ova knjiga uz pomoć nekih sponzora uglavnom finansira sama sebe, a 10% cijene ide u humanitarne svrhe (djeci poginulih boraca).

Knjiga „Bore oko očiju“ predstavlja dnevnik bosanskog vojnika, koji opisuje stvarne borbe, nadasve neočekivane i uzbudljive situacije, nepravdu koju nosi rat, te način na koji se jedan osamnaestogodišnjak snašao u tom paklu.

General Bešović kaže da je „za razliku od mnogih sjećanja na rat, Saudinovo svjedočenje izvorno i stoga je od neprocjenjive vrijednosti“.

U posljednje dvije godine neki od ovih tekstova su objavljivani na blogu. Blog „Bore oko očiju“ postao je najposjećeniji blog u BiH sa preko 370.000 unikatnih posjetilaca (na bh. blog servisu blogger.ba). Čitalac bloga, i recenzent knjige Svetlana Miljković iz Beograda kaže: „Pospanko je ovom knjigom i izabranim pričama uspeo da rat u Bosni približi meni u Srbiji, i to očima jednog slučajanog učesnika, koji je školski ranac zamenio kalašnjikovim. Priče u ovoj knjizi su veoma proste. U nekim delovima brutalno iskrene.”

Druga knjiga sadrži dvije zbirke pjesama, autora Jasminka Halilovića i Feđe Imamovića. Jasminko Halilović, mladi književnik, koji se prošle godine uspješno predstavio knjigom „Sarajevska furka“, pojavljuje se sada sa prvom zbirkom pjesama. U biografiji na kraju zbirke „Čičkava, mala, špicasta“ stoji: „Jasminko Halilović (1988) dolazi.“ Kao da na ovaj način želi pokazati da će ući na bh. književnu scenu polako, ali sigurno.

Malom i zanimljivom zbirkom autor želi reći ponešto o sebi, svojim osjećanjima i onim što ga inspiriše. Piše o nekim upečatljivim događajima, likovima, o svom gradu, te najviše o ljubavi. Na pitanje šta ova zbirka predstavlja za njega autor nam je rekao: „Zbirka pjesama Čičkava, mala, špicasta predstavlja vodič kroz moje osjećaje tokom srednjoškolskih dana, te prije svega moj prvijenac što se poezije tiče. Radi se o vrlo malom broju pjesama, od kojih su neke pisane ratne 1994. godine. Pokušao sam napraviti takav izbor da dobijem jednu mladalačku zbirku poezije. Mišljenja i recenzije su većinom pozitivne, tako da se nadam da će ova zbirka napraviti lijep put drugoj i ozbiljnijoj.“

Druga zbirka unutar ove knjige nosi naziv „Kolijevka snova i par grubih riječi“, a autor Feđa Imamović, svestrani umjetnik iz Zenice, ovom knjigom prvi put se predstavlja bh. književnoj javnosti. Nakon prvog čitanja ova zbirka se doima kao skup emocija koje se prepliću i presijavaju u moru riječi dajući nestvarno čudan kontrast i sliku onome koji čita redom sve što je spremljeno u Kolijevci.

Sam autor o zbirci kaže: „Pisao sam o ljudima, i svim osjećanjima koje može proizvesti i doseći ljudski razum. Neka su jasno izražena, druga čitalac mora pronaći. Dakle, nisam sve jasno iscrtao, niti sam obojio sve slike i riječi, ostalo je dovoljno prostora za čitaoca da uz pomoć mašte popuni određene praznine. Pisao sam o životu, smrti, stajanju, traganju, ljubavi, mržnji i nažalost nezaobilaznoj boli svijeta u kom smo zaključani. U svojoj Kolijevci sam kreirao vlastiti svijet, onako kako sam ga vidio u datom trenutku, očima sedmogodišnjaka, i zrelog, a zelenog mladog pjesnika koji zna cijeniti svoj rad.“

Mišljenja smo u svakom slučaju da će ove dvije knjige u mnogome obogatiti bh. biblioteke, knjižare i domove. Zajedničke promocije ovih knjiga desit će se u šest bh. gradova i to po slijedećem rasporedu:

  1. april – Sarajevo (Dom mladih, Skenderija, 19:30)
  1. april – Visoko (Galerija Likum, 18:00), Breza (Gradska biblioteka, 20:00)
  2. april – Zavidovići (Dom Kulture, 16:30), Zenica (Gradska biblioteka, 19:00)
  3. april – Tuzla (Kuća plamena mira, Šetalište Slana banja, 19:30)

Autori pozivaju sve građane navedenih gradova da prisustvuju promociji, gdje će osim samih autora gostovati razni promotori, koji će uz zanimljiv program pokušati da što bolje predstave ove dvije knjige.

Posebno pozivaju građane Sarajeva, gdje je u Domu mladih uz plesne i muzičke tačke planirana najveća promocija knjige ikada održana u BiH.