Kultura
12

Jazz vokalista Gregory Porter u sklopu evropske turneje stiže i u Sarajevo

Gregory Porter
Gregory Porter
Jedan od najtraženijih jazz vokalista na muzičkoj sceni Gregory Porter, otvorit će ovogodišnji 18. Jazz Fest Sarajevo 4. novembra koncertom u Bosanskom kulturnom centru.

Gregory Porter se nalazi na kraćoj francuskoj turneji na kojoj promovira aktuelni album "Liquid Spirit", za koji je dobio nagradu Grammy u kategoriji najboljeg vokalnog jazz albuma.

O sve većoj popularnosti ovog umjetnika u Evropi svjedoče brojni koncerti i saradnje sa različitim umjetnicima. Nakon nedavnog nastupa na iTunes festivalu u Londonu, u medijima su osvanuli napisi o "novom kralju jazza", a prije nekoliko dana oduševio je gostujući u jednoj od najgledanijih emisija BBC-a zajedno sa Jamiejem Cullumom na čijem novom albumu izvode klasik Nine Simone, "Don't Let Me Be Misunderstood".

Porter gostuje i na albumu njemačkog trubača Tilla Bronnera "The Movie Album" objavljenom prošlog mjeseca, na kojem izvodi također standard "Stand By Me". Pjesme Gregoryja Portera su i na set listama DJ-eva i producenata uključujući Ludovic Navarra aka St. Germaina.

Na izvanredan prijem ovaj vokalista nailazi i među američkim umjetnicima. Na koncertu koji je ovog ljeta održao na jazz festivalu u Copenhagenu, Porteru se na sceni pridružio Stevie Wonder koji nije krio oduševljenje talentom i izvedbom američkog vokaliste, a o iznimnom glasu ovog pjevača, oglasila se i jazz pjevačica Casandra Wilson: "On je nevjerovatan talenat, sa nevjerovatnom karijerom", kazala je.