Vrhunski muzički doživljaji
0

Jazz Fest Sarajevo 2010. ima spektakularan program

Sarajevo-x.com
Četrnaesti međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo 2010. bit će održan od 2. do 7. novembra. Ako je suditi prema programu koji je danas objavljen na zvaničnoj festivalskoj web-stranici, posjetioce festivala očekuje serija vrhunskih muzičkih doživljaja.
Festival će na sceni Bosanskog kulturnog centra 2. novembra otvoriti turski multiinstrumentalista Burhan Ocal u pratnji svog devetočlanog ansambla The Trakya All Stars.

Narednog dana na istoj sceni uslijedit će nastup američkog gitariste Mikea Sterna i njegovog benda kojeg čine Alain Caron i Lionel Cordew. Njihov će specijalni gost na koncertu biti čuveni francuski violinista Didier Lockwood.

Četvrti novembar donijet će nastup kvinteta Davea Hollanda kojeg čine Chris Potter, Robin Eubanks, Steve Nelson i Nate Smith. Narednog dana koncert će održati gitaristička legenda John Scofield u triju sa Steveom Swallowom i Billom Stewartom.

Program glavnog programa bit će zatvoren nastupom flamenco gitariste Gerarda Nuneza i njegovog ansambla Flamenca Reunion u kojem sudjeluju i znamenita flamenco plesačica Carmen Cortes i nova zvijezda flamenco scene Jesus Ruiz.

Ovogodišnji Jazz Fest Sarajevo predstavit će i bh. pijanistu Edina Bosnića, u okviru programa solo premijera, dok će u okviru programa Next Generation, koji je ove godine postao internacionalan, predstaviti 23-godišnjeg armenijskog pijanistu Tigrana Hamasyana i 26-godišnjeg egipatskog svirača ouda Josepha Tawadrosa. Obojica umjetnika, iako u dvadesetim godinama, uživaju poseban status na muzičkoj sceni i vanserijske su pojave.

Groove Stage Jazz Festa u Domu mladih predstavit će tursko-kanadskog umjetnika Mercana Dedea sa ansamblom, dok su za djecu predškolskog uzrasta ove godine planirani i koncert i radionica.

Više detalja o cjelokupnom programu, učesnicima i ulaznicama za koncerte možete naći na www.jazzfest.ba.