Kultura
63

Javno čitanje "Hićaja o šejtanu" u Pozorištu mladih

Klix.ba
Pozorište mladih (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Pozorište mladih (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U četvrtak, 19. decembra u 19 sati u Pozorištu mladih održat će se javno čitanje proznih i dramskih fragmenata "Hićaje o Šejtanu" Elisa Bektaša.
Bektaš svojim satiričnim "Hićajama" suprotstavlja i kontrpunktira tradicionalni sistem vjerovanja i običaja "u nas" i savremeni kvaziurbani duh koji danas književno, društveno i politički oblikuje čaršiju.

Zajednički imenilac i konstanta bosanske i hercegovačke čaršije u njenoj povijesti jeste zanat "ubleharenja" koji se prenosi i njeguje s koljena na koljeno. Vješto izučen zanat ubleharenja odnosno "prodavanja magle", kao jedinog društveno prihvačenog načina života i komuniciranja, prakticiraju svi: vjerska lica, političari, estradni umjetnici, pisci, filmski i pozorišni redatelji, glumci, univerzitetski profesori, intelektualci i raja.

Ubleharenju se suprotstavljaju mitološka bića poput Zmaja, Gnoma, Džinna i Šejtana koji posjećuju žarišta čaršije gdje se "salijeva" ubleha o bosanskom duhu, revoluciji, poeziji, čudu bosanskohercegovačkog filma, ljevici i urbanoj alternativi i dnevnopolitičkim aktuelnostima...

"Hićaje" će čitati (i izvoditi) glumci Nermin Tulić i Edhem Husić.