Kultura
71

"Jastuci" Amele Hadžimejlić kao bezglasni protest protiv bolesti savremenog društva

Klix.ba
U Gradskoj galeriji Collegium Artisticum, u ponedjeljak, 21.03. 2016. u 19 sati bit će otvorena izložba grafika Amele Hadžimejlić, pod nazivom "Jastuci".

Ideja ove izložbe je bezglasni protest protiv bolesti savremenog društva.

Prof. dr. Fehim Hadžimuhamedović kaže da Amela Hadžimejlić "razara ograde i ramove, dok crta i šara cvjetiće, valovite linije, ornamente, brda... po jastucima, oko njih, iza njih, ispred njih. Ona formama dodaje forme i širi ih u svijet njegovim tkanjem, u vrstu jednog velikog i beskrajnog jastuka koji prekriva svijet. Time Amela Hadžimejlić i sebe širi i tka u svijet. Ako je umjetnost put slobode, Amela Hadžimejlić joj je na tragu".

"U jednom od mogućih brojnih povezivanja, ciklus grafika 'Jastuci' može se značenjski postavljati između Chagalla i Matissea - između šagalovskog beskraja i svetosti modre tuge i matisovske vedre i pulsirajuće linije radosti življenja. Kakvogod značenje da izazove, stojeći ispred ciklusa grafika 'Jastuci', mi osjećamo da potpuno uranjamo u svijet pune ravnoteže i pokrećućih životnih pulsacija. Krajnji je osjećaj jedinstvo i jednost izgubljenog svijeta", smatra Hadžimuhamedović.

Amela Hadžimejlić, akademski grafičar i vizuelni umjetnik, rođena je 1969. u Ljubljani, Slovenija. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu je završila diplomske (1993) i postdiplomske studije (1998) grafike, u klasi akademika Dževada Hoze. Doktorirala je 2014. na Univerzitetu u Sarajevu i stekla titulu doktora umjetnosti - grafike. Do sada je izlagala na dvadeset i dvije samostalne izložbe u zemlji i inostranstvu. Njena dosadašnja umjetnička istraživanja i interesi, tokom dugogodišnje izlagačke aktivnosti, su veoma raznoliki i podjednako se kretala unutar tradicionalnog, multimedijalnog i konceptualnog izraza.

Dobitnica je sedam nagrada za izražaje u klasičnim i savremenim medijima. Učestvovala je na više od 250 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, internacionalnih, selektivnih i grafičkih bijenala i trijenala. Predgovore kataloga i kritike za samostalne izložbe Amele Hadžimejlić pisali su i javno iznosili Meliha Husedžinović, dr. Sadudin Musabegović, dr. Ibrahim Krzović, dr. Rusmir Mahmutčehajić, dr. Sulejman Bosto, dr. Rešid Hafizović, Aleksandar Adamović, dr. Aida Abadžić-Hodžić, Ivana Jevđević-Udovičić, Anamarija Stibilj Šajn i Nermin Delić. Njeni radovi se nalaze u 20 umjetničkih kolekcija, muzeja i galerija izvan BiH. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH od 1996. godine. Živi u Sarajevu i profesor je na Odsjeku grafike Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.