Kultura
0

Jajce: Na programu Pozorišnih igara BiH "Nakaze"

FENA
Na sceni Doma kulture u Jajcu, u okviru 27. Pozorišnih/kazališnih igara BiH sutra će u takmičarskoj konkurenciji biti izvedena predstava Pozorišta mladih ,"Nakaze" (Creeps) Lutza Hübnera u režiji Dine Mustafića.

Tri djevojke različitih životnih stilova, našle su se u primamljivom prostoru televizijskog studija, želeći postati voditeljice nove tinejdžerske emisije "Creeps". Predajući se zavodljivoj moći kamere, ogoljavaju svoju dušu, očajnički pokušavaju nadmašiti jedna drugu, postaju nakaze, zvijeri, spremne na namjerno podapinjanje i ranjavanje.

Svijet mode, lažni glamur, uspjeh preko noći, laka zarada, razni trendovi i brandovi, za mnoge dezorijentirane tinejdžere postaju svjetionici, ideali i modeli ponašanja. U tom okrutnom koristoljublju ne poštiva se hijerarhija vrijednosti, moralna načela, odgovornost, vjera u budućnost... Sve dok ne postanu svjesni ove pošasti i ne počnu samostalno prosuđivati i odlučivati, životi mladih će biti u rukama moćnih manipulatora koji će im od iluzija praviti bešćutni i morbidni reality show.

Uloge tumače Belma Lizde-Kurt, Ajla Cabrera, Irma Alimanović i Nermin Tulić.

Adaptaciju i dramarturgiju potpisuje Marko Kovačavić, scenografiju Tanja i Stjepan Roš, a kostimografiju Lana Stefanović-Gafić.