Kultura
158

Jagoda Buić izložbu posvetila Karimu Zaimoviću i svim žrtvama rata

FENA
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Izložba tapiserija, kolaža i skulptura Jagode Buić otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji u Sarajevu, u sklopu obilježavanja 70. godišnjice te kulturne institucije.

Izložba je retrospektivnog karaktera, pa su tako publici predstavljeni radovi Jagode Buić koji su nastajali u posljednjih 40 godina.

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović rekao je da je riječ o jednoj od najznačajnijih izložbi u ovoj godini i velikom poklonu Jagode Buić, jer su rijetke prilike u kojim ona izlaže retrospektivu.

Novinar, publicista i diplomat Zlatko Dizdarević naveo je da je o stvaralaštvu Jagode Buić napisano nebrojeno kritika, osvrta i studija, te da joj je ime uvršteno u kataloge i registre najznačajnijih svjetskih institucija umjetnosti.

Dodao je da je za svoja djela dobila najprestižnije nagrade u svijetu, mnogo više nego "kod kuće".

Autorica je istakla da je izložbu posvetila Karimu Zaimoviću i svim žrtvama u protekom ratu.

Buić je rekla da imati retrostrospektivu u gradu u kojem je u svim fazama života provela briljantno vrijeme izaziva osjećaj velike obaveze, te da je vrlo zahvalna ako je u tome uspjela.

Jagoda Buić rođena je u Splitu. Studirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti i dizajna, te povijesti umjetnosti na Sveučilištu u Zagrebu. Diplomirala je na Akademie fur angewandte Kunst u Beču.

Izložba je otvorena do 20. augusta.