Kultura
0

Jadransko-mediteranski festival "Mora Evrope"

FENA
Izložbom italijanskih i bosanskohercegovačkih strip crtača pod nazivom "Razglednice iz Bosne i Hercegovine" sutra će u Umjetničkoj galeriji BiH biti otvoren međunarodni Jadransko-mediteranski festival "Mora Evrope".

Tokom tri dana Festival će ponuditi niz zanimljivih muzičkih, teatarskih i filmskih sadržaja. Organiziran je u saradnji Ambasade Italije u Sarajevu, regije Marche te Grada Sarajeva.

Prvog će festivalskog dana na sceni CDA biti održana i pozorišno-plesna predstava "Ja sam internacionalan" u izvedbi Rebecce Murgi i Lucie Mascino te produkciji Teatra Stabile delle Marche i Amat.

U subotu 13. septembra u Galeriji "Mak" Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH bit će predstavljena knjiga "Superfast poetry", koju potpisuju Luigi Socci iz Italije te bh. kniževnik Senadin Musabegović.

Koncertom "More u Sarajevu" u kinu "Bosna" u subotu će se ovdašnjoj publici predstaviti Riciclato Circo Musicale te Sevdah Art band.

Posljednji festivalski dan donijet će projekciju filma "Alma" Maxa Volponija u kinu "Bosna", u centru Sarajeva će završetak projekta zabilježiti italijanski muralista Blu, dok će koncertom Giovannija Allevija "Simfonija – Evolution" uz pratnju Simfonijskog orkestra jugoistočne Evrope u Narodnom pozorištu Festival biti i završen.

Italijanski ambasador u BiH Alessandro Fallavollita naglasio je danas na konferenciji za medije u Sarajevu da je Festival krenuo iz Ankone u Sarajevo, a slijedit će Mostar, Beograd i Novi Sad.

Manifestacija ima za cilj postići dijalog i integraciju u svim domenima društva uz pomoć instrumenta koji se zove kultura. U njenom će programu zajedno učestvovati talijanski i bh. umjetnici.

Fallavollita podvlači važnu poruku Festivala da Jadransko i Mediteransko more ne razdvajaju, već spajaju ljude.

Predsjednik Festivala Andrea Nobili ističe da ovdje apsolutno nije riječ o manifestaciji uvezenoj u BiH, već projektu izgrađenom zajedničkim snagama bh. i italijanskih umjetnika i organizacija.

Naglašava da će sastavni dio Festivala biti i Stripattack, mini festival stripa koji će kroz nekoliko izložbi, radionica i animacija predstaviti tu pop-umjetnost.