Kultura
26

Jack DeJohnette, jedan od najvećih bubnjara u historiji jazza dolazi u Sarajevo

Klix.ba
Američki bubnjar Jack DeJohnette jedan je od najznačajnijih jazzista današnjice i bez sumnje jedan od najutjecajnijih bubnjara i multiinstrumentalista u historiji jazza.

Ovaj dobitnik Grammyja i brojnih priznanja u proteklih pet decenija karijere ostavio je trag na nekoliko stotina diskografskih izdanja, kao lider, ko-lider i gostujući muzičar. Zanimljiv je podatak da niti jedan umjetnik ne sudjeluje na više albuma snimljenih za prestižnu etiketu ECM, od DeJohnettea. Samo za ovu izdavačku kuću objavljena su 83 albuma na kojima se pojavljuje ime ovog umjetnika rođenog u Čikagu 1942. godine.

Iskustvu ali i umijeću Jacka DeJohnettea rijetko ko može parirati. Njegova sposobnost putovanja kroz različite muzičke izričaje čini ga jednim od najkreativnijih bubnjara današnjice, kojeg odlikuje rijetka vještina prilagodbe gotovo svakom muzičkom žanru. Još sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća postao je dijelom čikaške jazz scene i od tada sarađuje sa najvećim imenima jazza kao što su John Coltrane, Miles Davis, Charles Lloyd, Ornette Coleman, Thelonious Monk, Sun Ra, Freddie Hubbard, Chet Baker, Herbie Hancock, Dave Holland, John Abercrombie, Pat Metheny, John Scofield što svjedoči o svestranosti i daru ovog muzičara koji već gotovo tri decenije sa Garyjem Peacockom svira u legendardnom Keith Jarrett Triju.

Jack DeJohnette će u Sarajevu nastupiti na 17. Jazz Festu 7. novembra sa svojim novim kvartetom kojeg čini i Don Byron, klarinetista i saksofonista koji na sceni djeluje već dvije decenije kao instrumentalista, kompozitor, aranžer i kritičar. I ovaj umjetnik redefenira granice u muzici, odnosno kontinuirano ih prelazi kroz slobodni svijet improvizacije, koristeći pri tome na kreativan način elemente salse, klezmera, R&B-a, funka, i drugih izričaja. Svoja dragocjena iskustva prenosi mlađim generacijama, na univerzitetskim programima, poput prestižnog MIT-a.

Ulaznice za ovaj koncert koji će 7. novembra biti organiziran u Bosanskom kuturnom centru mogu se kupiti u festivalskom box officeu po pretprodajnoj cijeni od 24 KM.