Značajno ime svjetske scene
0

Izvrsni Ralph Towner na sceni Jazz Festa

FENA
Ralph Towner
Ralph Towner
Ralph Towner, kompozitor i instrumentalista koji je značajno ime američke i svjetske muzičke scene još od 60-ih godina, predstavit će se koncertom 5. novembra u Pozorištu mladih u okviru Jazz Festa Sarajevo.

Kako je saopćeno iz direkcije ovog festivala, njegova veličina ne leži samo u golemom muzičkom obrazovanju, brojnim objavljenim izdanjima, nominacijama za Grammy i saradnjama sa mnogim poznatim umjetnicima kao što su Keith Jarret, Jan Garbarek, Gary Peacock, John Abercrombie i drugi, već ponajviše u Townerovom jedinstvenom stilu i pristupu muzici.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća, bio je član Paul Winterova projekta Consort, a 70-ih je imao i svoj sastav Oregon, s kojim je izdao značajan broj uticajnih albuma koji su kombinirali tehnike avangardnog jazza s nekim tradicijskim muzičkim formama.

Posljednji solo uradak Ralpha Townera, izvrsni album Time Line, njegov je peti solo i ukupno dvadeset prvi album koji je objavio za izdavački kuću ECM.

Towner u svojim radovima kombinira klasične kompozitorske principe, improvizacijske tehnike jazza, elemente tradicionalne muzika, te nove tehnologije.

Njegove su solo izvedbe pravo zadovoljstvo za uho i dušu - pomalo melankolične, ali duboko poetične, a njegova virtuoznost je spontana i logična bez potrebe za bilo kakvom vrstom egzibicionizma.