Kultura
7

Izvanredan koncert Vadima Rudenka na svečanom otvaranju 22. SVEM-a

Klix.ba
Koncertom istaknutog ruskog pijaniste Vadima Rudenka u Narodnom pozorištu u Sarajevu svečano je otvoreno 22. izdanje festivala Sarajevske večeri muzike.

Solističkim recitalom Rudenko je u potpunosti oduševio sarajevsku publiku. Prvi dio koncerta bio je posvećen izvedbama djela Bacha, Mozarta i Brahmsa.

Rudenko je pokazao nevjerovatnu sposobnost transformacije, ljepotu i bogatstvo tona, mekoću u izrazu, te izrazitu stilsku pročišćenost što se najviše osjetilo u izvedbi Partite br. 2, BWV 826 u c molu Johanna Sebastiana Bacha. Njegov veliki virtuozitet i tehnička spretnost naročito su došli do izražaja u izvedbama bržih stavaka Mozartove Klavirske sonate br. 9, K. 311/284 c u D duru, te Brahmsovim Varijacijama na Paganinijevu temu (II svezak). Drugi dio koncerta bio je posvećen ruskim kompozitorima, Rahmanjinovu i Čajkovskom. Rudenkova interpretacija ciklusa Muzički momenti op. 16 publiku je posebno dirnula, a koncert je na pravi način vrlo virtuozno i lepršavo zaključio Koncertnom suitom iz baleta Krcko Oraščić kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog u aranžmanu Mikhaila Pletneva. Dugotrajne ovacije publike u dva navrata pijanista je prekinuo izvedbama dva djela na bis, Preludija op. 23, br. 7 u c molu Sergeja Rahmanjinova i Morceaux caracteristiques br. 6, Etincelles Moritza Moszkowskog.

U okviru 22. SVEM-a večeras nas u 20 sati u Vijećnici očekuje koncert Kvarteta flauta 4Syrinx, uspješnog ansambla kojeg čine istaknute flautistice iz Hrvatske i Slovenije.

Ulaz na koncert je besplatan.

Ulaznice možete preuzeti na blagajni Narodnog pozorište Sarajevo koja radi u dva termina, od 9 do 11:30 i od 15:30 do 19:30 sati.