Kultura
0

Iznenađenje Lejle Čehajić u Galeriji 10 metara kvadratnih

FENA
Izložbe Surprise (Iznenađenje) Lejle Čehajić i “Almost nothing stuff in an ordinary Situation” Rumiko Hagiwara otvorene su u subotu u galeriji Duplex 10 metara kvadratnih.

Instalacija Surprise sastoji se od preparirane u zlatnu boju obojene ribe okružene bezbrojnim visećim pečatima. Izložba simbolički pokazuje kako nam je do ostavarenja najobičnijih želja potrebno prijeći sve moguće prepreke koje nameće administracija. Do zlatne ribe kao simbola ispunjavanja želja treba se probiti kroz brojne pečate.

"Izložba se zove Iznenađenje jer sam i ja do zadnje kontala sta bi, dakle slojevito je - ima tu i faktor uslovljenosti svim i svačim odje gdje smo i kakvi smo, pa sam pomalo i pustila da se samo od sebe u hodu gradi i nameće ideja i 'kreacija', svi elementi su se samipojavljivali i "nametali".

Tu su dakle neke "kontrolisane slučajnosti" i neizbježni humor u svemu tome. Jer to je u biti to - zemlja improvizacije i na licu mjesta rješavanja stvari koje na kraju ispadnu uglavnom kako okolnosti nametnu.

Tematika je frustracija i apsurd društva u administraciji i birokratiji, obrascima, izjavama, uvjerenjima, itd. i "pečatima koji život znače",kaže Lejla Čehajić.

Druga postavaka autorice Rumiko Hagiwara kao da podsjeća koji je prostor koji zauzimamo.

Tako je u prostor galerije postavljen TV s tačnim dimenzijam, slika vrata također sa tačnim dimenzijama... Ograničenost životnog i galerijskog prostora razbija plava traka koju je autorica provukla kroz grad da bi se do njenog kraja došlo tu na zidovima galerije.

Izložbe se mogu pogledati do 2. juna.