Historijski muzej BiH
0

Izložbu "Ja, ban bosanski Kulin" u Ilijašu

FENA
Izložba Historijskog muzeja BiH "Ja, ban bosanski Kulin", čija je autorica viša kustosica muzeja Elma Hašimbegović, bit će otvorena 26. februara u Kulturno-sportskom centru Ilijaš, kao dio projekta "Muzej u školama", potvrdila je danas Feni autorica Hašimbegović.

Riječ je o izložbi posvećenoj jednoj od najpoznatijih historijskih osoba BiH i najstarijem bosanskom pravnom dokumentu - Povelji Kulina bana, koja je u Historijskom muzeju BiH otvorena u augustu prošle godine povodom obilježavanja 820 godina od njenog izdavanja.

Hašimbegović navodi da će ovaj put, nakon uspješnih gostovanja u Zenici, Tuzli i Zagrebu, postavka gostovati u Ilijašu u okviru spomenutog projekta Historijskog muzeja BiH.

Projekat je rezultat saradnje Muzeja sa školama, gdje muzejsko osoblje izložbu postavlja zajedno s nastavnicima i učenicima, a potom razrađuje aktivnosti u vezi s pripremama i programom njenog otvorenja.

"Učenici dizajniraju plakat i pozivnice, sudjeluju u programu otvorenja te se osposobljavaju za ulogu kustosa-tumača učenicima i drugim posjetiocima muzejske postavke. Na taj način oni su direktno uključeni u cijeli program i promociju kulturno-historijskog naslijeđa BiH“, istakla je Hašimbegović.

Ona potcrtava da su ovim projektom učenicima ponuđeni dodatni sadržaji kojima upotpunjuju i obogaćuju nastavni plan i program, dok se ujedno Muzej aktivnije uključuje u obrazovni sistem.

Ilijaš će biti prva stanica projekta "Muzej u školama“ zahvaljujući razumijevanju direktora Osnovne škole "Hašim Spahić" Mirsada Kusture te finansijskoj podršci Općine Ilijaš.

Izložba će u Kulturno-sportskom centru biti otvorena u 15 sati, a bit će organizirane posjete svih škola s područja općine. Ona će također do 12. marta biti dostupna i svim stanovnicima Ilijaša, čime se znatno obogaćuje i kulturna ponuda tog mjesta.

Hašimbegović najavljuje da će izložba biti ponuđena i ostalim školama u Kantonu Sarajevo, ali i BiH.