Počeli "Dani Sarajeva"
0

FOTO / Izložbom "ObjektivNo1" atmosfera Sarajeva prenesena u Beograd

SRNA/Sarajevo-x.com
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Festival "Dani Sarajeva u Beogradu" večeras je svečano otvoren u galeriji "Artget" Kulturnog centra Beograd, izložbom "ObjektivNo1" , grupe sarajevskih fotografa o temi grad Sarajevo.

Obraćajući se prisutnima na otvaranju festivala, ambasador BiH u Srbiji Boriša Arnaut rekao je da je "kultura ponovo pokazala da je prethodnica svih budućih boljih odnosa između dvije države, Srbije i BiH".

"Želim da naredna četiri dana proteknu u stvaranju novih prijateljstava, i da se manifestacije, ne samo ovog tipa, već svih drugih kulturnih i ekonomskih povezivanja BiH i Srbije, održavaju češće,a ne samo jednom godišnje", rekao je Arnaut, dodajući da iz Sarajeva dolazi više stotina umjetnika, što je veoma optimistično za buduće kulturne odnose Beograda i Sarajeva.

Direktorka beogradske Inicijative mladih za ljudska prava Maja Stojanović rekla je da se u protekle četiri godine, kada je počelo organizovanje ove manifestacije, nije otišlo daleko u uspostavljanju prekinutih veza, ali da treba biti optimističan, zbog velike podrške koju Sarajevo i Beograd daju ovom festivalu.

Zamjenik sekretara za kulturu grada Beograda Aleksandar Peković naveo je da se Beograd kandidovao za evorpsku prijestonicu kulture, te da će posebnu pažnju usmjeriti ka povezivanju naroda u regionu.

Kustos Umjetničke galerije BiH Maja Abdomerović kaže da su na festival iz Sarajeva donesene   slike i atmosfera ovog grada.

Inače, izložba "ObjektivNo1" na kojoj je 20-ak fotografa prikazalo Sarajevo na sebi svojstven način, lišena je stereotipa i suvišnih detalja. Na fotografijama je prikazano Sarajevo iz drugog ugla, onakvo kakvo ono u biti zaista i jeste, Sarajevo koje osim građevina, spomenika i zgrada čine i njegovi ljudi.

Platforma za ovu izložbu bile su prijeratne fotografije Milomira Kovačevića Strašnog, jednog od najboljih bh. fotografa današnjice, a na izložbi se mogu vidjeti i fotografije Almina Zrne, Andreja Đerkovića, Amera Kapetanovića, Almira Panjete, Mithata Poturovića...

Upravo tom izložbom, koja je izazvala veliku pažnju, otvoreni su "Dani Sarajeva u Beogradu".

Inače, ovogodišnji festival, koji će do 23. maja na 15 lokacija u Beogradu obuhvatiti izložbe, predstave, filmove, koncerte, kao i panel diskusije o društveno-političkim temama, ugostiće više od 200, uglavnom mladih, učesnika. Festival se održava u organizaciji beogradske Inicijative mladih za ljudska prava i Agencije za saradnju s nevladinim organizacijama i evropsku harmonizaciju grada Beograda.

Cilj festivala je uspostavljanje novih veza i podsticanje razvoja komunikacije mladih iz BiH i Srbije, zasnovane na razumijevanju i prihvatanju bliske prošlosti. Festival  je pokrenut 2007. godine sa namjerom da se ponovno uspostave prijateljski odnosi prvenstveno među mladima u Sarajevu i Beogradu.

Nakon svečanog otvaranja, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu priređeno je scensko čitanje komada autora Fahida Durakovića  "Boja krvi i ilovače", jedne od tri drame izabrane na konkursu za mlade autore. 

Ansambl Sarajevskog ratnog teatra SARTR izvešće predstavu "Ovo je Jonesko, budalo" u režiji Ferida Karajice.  Najavljeni su koncerti grupa "Dvadesetorica", "Sikter" , "Skroz", dok će 20. maja prvi solo album predstaviti Damir Imamović. 
Bit će održana i tri panela u Centru za kulturnu dekontaminaciju - "Politički, vjerski i nacionalno motivisano nasilje na fudbalskim utakmicama", "Kako da nam se prošlost ne ponovi" i "15 godina od Dejtona".

Filmski program u dvorani Kulturnog centra Beograd počinje projekcijom filmova "Prvo smrtno iskustvo" scenaristkinje i rediteljke Aide Begić-Zubčević i "Sasvim lično" reditelja i scenariste Nedžada Begovića.  U Studentskom kulturnom centru prvog dana festivala koncert će održati grupa "Dvadesetorica".