Kultura
10

Izložbom japanskih lutaka počelo 7. bugojansko lutkarsko bijenale

FENA
Najbolja uvertira 7. bugojanskom lutkarskom bijenalu bila je izložba tradicionalnih japanskih lutaka "Hina Sama“ u holu Kulturno-sportskog centra, koji je i organizator manifestacije.

Riječ je o lutkama koje se izlažu tokom Japanskog festivala lutaka (Hina-matsuri) na Dan djevojčica, 3. marta.

Na postolju prekrivenom crvenom tkaninom postavljene su lutke koje predstavljaju Cara, Caricu, poslugu i muzičare u tradicionalnoj dvorskoj nošnji iz heian perioda, gdje riječ "heian" predstavlja mir i spokoj.

Pažnju posjetilaca ove zanimljive izložbe privukle su, također, zastave u obliku šarana koje se tradicionalno izlažu na Tango No Sekku, na Dan dječaka 5. maja. U japanskoj tradiciji šaran, riba velike snage, predstavlja simbol uspjeha.

Sastavni dio izložbe je "yukata", kimono koji se nosi tokom ljeta uz drvene japanke "geta" te kostim "happi" , koji se obično nosi na festivalima.

Prvu predstavu u takmičarskom dijelu programa 7. bugojanskog lutkarskog bijenala "Ko je šlemil šel v Varšavo" (Isaac Bashevis Singer) izveli su gosti iz Maribora, članovi Lutkovnog gledališča Maribor, pod rediteljskom palicom Jelene Sitar- Cvetko, čije su predstave više puta nagrađivane na međunarodnim festivalima.

U likovnoj galeriji Kulturno- sportskog centra otvorena je izložba Umjetničke galerije BiH "Retrospectrum - Tema: Lutke iz fundusa“, koju će posjetioci Bijenala moći pogledati u narednih sedam dana.

U okviru izložbe predstavljena su djela Todora Švrakića, Ljube Laha, Franje Likara, Ibrahima Ljubovića, Radmile Jovandić-Đapić, Branka Bačanovića, Elme Alić, a kao gosti pozvani su Danilo Kreso, Boris Hodak, Edo Numankadić i Mustafa Skopljak.

Svečanost otvaranja 7. bugojanskog lutkarskog bijenala upriličena je na centralnom gradskom trgu u Bugojnu, gdje su brojni gosti i građani oduševljeno ispratili nastup najmlađih Bugojanaca, članova Plesnog studija "Maya“ iz Travnika kao i performans Omladinskog uličnog teatra Prijedor "Snježana i njeni drugari" (Biljana Anđelić).

Uručena su i posebna priznanja za organizaciju i razvoj Bugojanskog lutkarskog bijenala Nedi Pozderac, Safetu Plakalu i Petru Šurkoviću.

Drugi festivalski dan počeo je ispitnom predstavom studenata Akademije scenskih umjetnosti iz Sarajeva, Sanjina Arnautovića, Davora Sabe, Elme Juković i Bakira Silajdžića, pod mentorstvom Dubravke Zrnčić-Kulenović i Marija Drmaća.

"Žabe traže predstavnika“ je predstava nastala po tekstu mlade Nejre Babić, studentice dramaturgije sarajevske Akademije, koja je svoje prvo scensko čitanje imala upravo na Susretu pozorišta/kazališta lutaka u Bugojnu 2011.

Na pozorišnim daskama KSC-a u poslijepodnevnim satima bit će izvedena druga predstava u takmičarskom dijelu festivalskog programa. Predstavu "Zvjezdica“ (Nikita Šmitjko) igra glumački ansambl Kazališta lutaka Zadar u režiji Ljudmile Fedorove.