Kultura
0

Izložbom fotografija Fuada Foče 20. septembra se otvara Balet Fest

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Program četvrtog Balet Festa Sarajevo predstavljen je danas na konferenciji za novinare u Narodnom pozorištu u Sarajevu, na kojoj su se predstavnicima medija obratili Edina Papo, umjetnička direktorica Festivala i Dario Vučić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo.

Balet Fest Sarajevo 2013 nastavlja tradiciju razvijanja baletne umjetnosti i prezentiranja iste poklonicima ovog umjetničkog sadržaja. Osim organizacije, promociju i internacionalizaciju naše kulture i regije Balet Fest Sarajevo je ohrabrio i potaknuo razvoj baletne umjetnosti, te dolaskom baletnih umjetnika iz svijeta visoke umjetničke razine učinio Sarajevo zanimljivo poštovaocima baleta i kulture uopće.

Edina Papo istakla je da je Balet est došao do svog četvrtog izdanja te izrazila nadu da će jednom ovaj festival moći nazvati tradicionalnim. Osvrnuvši se na program ovogodišnjeg Balet Festa Papo je navela da se Festival otvara fotografijama s ranijih festivala autora Fuada Foče.

Kad je riječ o ostalom dijelu programa tj. predstavama na programu će biti “Shut Up&Dance Baleta HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke u koreografiji Ronalda Savkovića, predstava “Ko to tamo peva” Narodnog pozorišta Beograd rađena po motivima istoimenog filma u koreografiji Staše Zurovca.

Osim spomenutih predstava na programu Balet Festa je i predstava u izvedbi domaćeg ansambla Mare Nostrum u koreografiji Davidea Bombana, Gala koncert prvaka i solista baleta.

A Balet Fest pratit će i radionice koje će držati primabalerina i baletni pedagog Emina Minka Kamberović. Edina Papo je skrenula pažnju na tešku finansijsku situaciju kao i na činjenicu da je ansambl Baleta Narodnog pozorišta malen, ali vrijedan.

Ona je također istakla da je riječ o Festivalu koji možda i nema bogat program,ali na kojem gostuju renomirani umjetnici.

Direktor Narodnog pozorišta Dario Vučić istakao je zadovoljstvo što se Balet Fest kao značajan i kvalitetan festival održava pod okriljem Narodnog pozorišta. Govoreći o eventualnom proširenju ansambla Vučić je rekao da zasad ne postoji ta mogućnost.

On je rekao da bar neće doći do smanjenja ansambla jer naprimjer one koji odlaze u penziju zamijenit će mladi.

Balet Fest otvara se 20. septembra.