Kultura
0

Izložbe Art simpozija Jahorina, "Vizije za Sarajevo" i flamenko predstava "Krvava svadba"

FENA
Na redovnoj pres konferenciji Festivala "Sarajevska zima" danas su predstavljeni Izložba Art simpozij "Jahorina" i projekt studenata Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu "Vizije za Sarajevo".

"Art simpozij Jahorina" predstavio je osnivač kolonije Lazo Savić. On je rekao da je kolonija pokrenuta 2003. godine, održava se u ljeto i zimu, te da je u četiri godine postojanja ugostila oko 150 umjetnika.

Na izložbi koja se otvara u srijedu 28. februara u galeriji Novi hram svoje radove će izložiti umjetnici iz BiH, Srbije, Hrvatske, Njemačke, Češke: Dragan Bartula, Anka Danailovska, Pal Dečov, Željko Filipović, Irfan Hozo, Zoran Jovanović-Dobrotin, Branka Knežević-Janković, Slobodan Knežević, Vaclav Malina, Zdravko Mandić, Ana Milosavljević, Vlastimir Vlasta Nikolić, Jusuf Jusa Nikšić, Pavel Pop, Aleksandar Pribičević, Mirjana Savova, Kimihico Sekiyama, Nikola Stepanović, Marko Stojanović, Kazunori Shirashi, Svetislav Šljukić, Zvonko Tilić, Milivoje Unković, Maria Zlatanova.

Kolonija posjeduje fond od preko 200 djela, nastalih u ulju, akvarelu, drvetu, kamenu, grafičkim disciplinama itd. U protekle tri godine ova djela su 15 puta izlagana u galerijama i kulturnim centrima BiH, a u planu su izložbe u državama iz regiona.

Projekt "Vizija za Sarajevo" predstavile su koordinatorice Amra Kutrić i Mejrema Zatrić.

Izložba "Vizija za Sarajevo" bit će postavljena večeras na velikom platnu u Titovoj ulici. Riječ je digitalnoj prezentaciji radova studenata Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, urađenih u okviru nastave na katedri za urbanizam i prostorno planiranje . Koordinatorice projekta su istakle da će kroz ovaj projekt naši sugrađani moći vidjeti kako studenti arhitekture razmišljaju Sarajevo-kao Neki drugi grad.

Na programu "Sarajevske zime" sutra je ekskluzivna svjetska premijera predstave "Krvava svadba" Federica Garcije Lorce u režiji i koreografiji Paca More i izvedbi španske Plesne flamenko grupe „Paco Mora". Predstava će se održati u Bosanskom kulturnom centaru u 20 sati.

Španska flamenko baletna grupa Paco Mora osnovana je 1997. godine. Paco Mora je jedan od najmlađih koreografa u Španiji - ima samo 24 godine. Snimao je filmove, TV i druge emisije za druge kompanije i bio predstavnik Španije na najvećim svjetskim festivalima.

"Krvava svadba" je šou o andaluzijskoj tragediji. Ljubomora, ljubav i strast su osnovna osjećanja u ovom baletu.