Kultura
0

Izložbama Sandre Dukić počinje Gender Trouble 2013.

FENA
U Umjetničkoj galeriji BiH sutra će u 19 sati izložbama Sandre Dukić “Ja se straha bojim”, “Anatomija ženskih osjećanja” i “Savjeti” biti otvoren ovogodišnji Gender Trouble u okviru programa Undiplomatic Art.

"Internacionalni teatarski festival MESS s programom Gender Trouble namjerava nastaviti s ciljem utemeljavanja platforme za predstavljanje problematike s kojom se suočavaju žene i marginalizirane skupine kako s umjetničkog tako i s društvenog, ekonomskog i institucionalnog aspekta", istakla je Selma Spahić, koordinatorica umjetničkih programa Festivala MESS.

Program Gender Trouble ove godine u svoj fokus propitivanja i problematiziranja stavlja objektiviziranje muškaraca i žena kroz performativnu umjetnost, te objektiviziranje same žene kroz likovnu umjetnost.

Kao dio ovogodišnjeg programa, u subotu, 15. juna, također u Umjetničkoj galeriji BiH, bit će održan zanimljiv performans ''Le goût'' Annie Vigier / Franck Apertet (les gens d'Uterpan).

Djela Sandre Dukić, prve umjetnice na prostoru Republike Srpske s direktnim feminističkim djelovanjem, na nov i pomalo šaljiv način problematiziraju društvene i političke promjene koje su zadesile žene u bh. društvu tokom devedesetih, saopćeno je iz MESS-a.