Mediacentar
0

Izložba “World Press Photo 09” u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Foto: Damir Šagolj
Foto: Damir Šagolj
Ambasada Kraljevine Nizozemske i Mediacentar Sarajevo najavljuju gostovanje najprestižnije izložbe novinarskih fotografija "World Press Photo 09" u Sarajevu, od 3. do 17. juna 2009. godine. Izložba ce biti postavljena u Umjetničkoj galeriji BiH, a tim povodom će biti organizovan i poseban prateći program: radionica o upotrebi dokumentarne fotografije u medijima koju će voditi Damir Šagolj, te javna debata o novinarskoj fotografiji i fotoreporterstvu.

World Press Photo je nezavisna, neprofitna organizacija koja od 1955. godine daje međunarodnu podršku profesionalnim fotoreporterima i radi na promociji njihovog rada i slobodne razmjene informacija. Svake godine WPP organizuje najveće i najprestižnije natjecanje fotoreportera, a od nagrađenih fotografija se formira putujuća izložba, ciju postavku godišnje vidi više od dva miliona ljudi u preko pedeset zemalja.

Ove godine 200 pobjedničkih fotografija iz 10 tematskih oblasti takmičenja dolaze i u Sarajevo gdje će izložba "World Press Photo 09" biti otvorena 3. juna 2007. u Umjetničkoj galeriji BiH.

Povodom ovog gostovanja u prostorijama Mediacentra će od 22. do 24. maja biti organizovana radionica "Upotreba dokumentarne fotografije u medijima" koju će voditi poznati bh. fotograf Damir Šagolj. Polaznici radionice će raditi na ključnim pitanjima o tome kako napraviti atraktivan, finalan proizvod od dokumentarne fotografije - kako je prelomiti, propratiti adekvatnim tekstom i predstaviti u multimedijalnom okruženju.

U vrijeme gostovanja izložbe u Sarajevu u prostorijama Mediacentra će također biti organizovana i debata na temu novinarske fotografije i fotoreporterstva, profesionalnim i etičkim izazovima sa kojima se ova profesija suočava.

Detaljnije informacije o izložbi i cijelokupnom programu možete naći na web stranici www.media.ba.