Kultura
8

Izložba Vojina Bakića "Svjetlonosne forme" stigla u Umjetničku galeriju BiH

Klix.ba
Započela je postavka izložbe "Svjetlonosne forme" Vojina Bakića koja je u Sarajevo došla iz Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) iz Zagreba gdje je bila predstavljena krajem prošle i početkom ove godine.

Ova izložba, koja je pobudila veliki interes kakao publike, tako i medija i struke, ocijenjena je kao najveći kulturni događaj 2013. godine u Hrvatskoj, a Hrvatsko muzejsko društvo dodijelilo joj je nagradu u kategoriji "najbolje realizirane izložbe" u 2013. godini.

Vojin Bakić, jedan je od najznačajnijih predstavnika hrvatskog kiparstva modernizma 20. stoljeća koji je nepravedno bio zapostavljen u posljednjim desetljećima. Opus mu je bio fragmentarno predstavljen, pa je retrospektivom u MSU prvi put ostvarena stručna valorizacija njegovog cjelokupna stvaralaštva.

Izložba u organizaciji Muzeja suvremene umjetnosti gostuje u Sarajevu kao rezultat suradnje MSU-a i Umjetničke galerije BiH, te financijske podrške Zaklade Hrvatska kuća i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba. Nakon Sarajeva, izložba gostuje u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci (22. januar – 22. februar 2015).

Na izložbi u Sarajevu biti će izloženo 175 radova, od toga 110 skulptura iz svih stvaralačkih ciklusa, crteži, skice, makete spomenika, fotografska uvećanja, te audio i filmska građa.

Izložba ovog opsega, veličinom i težinom, do sada nikada nije izlagana u Umjetničkoj galeriji BiH i predstavlja veliki izazov za tehničare i kustose, a otvara se u četvrtak, 27. novembra 2014. u 19h.