Kultura
0

Izložba "Voda polju život znači" u galeriji BlackBOX

Klix.ba
Galerija BlackBOX u saradnji sa Svjetskim fondom za zaštitu prirode (WWF) i Centrom mladih Livno otvorila sinoć izložbu fotografija autora Andrije Vrdoljaka, Elia Della Ferrera te Michela Gunthera "Voda polju život znači".

Izložba je posvećena fenomenu plavnih krških polja, njihovoj velikoj biološkoj vrijednosti te ljudskoj prilagodbi ovim jedinstvenim ekosustavima. Fokus izložbe je na Livanjskom polju, najvećem krškom polju u Dinarskom luku i vlažnom staništu od međunarodne važnosti zaštićene Ramsarskom konvencijom. Ono je dom desetina zaštićenih vrsta, a igra i vrlo važnu ulogu u životu lokalnog stanovništva sa resursima i uslugama koje im pruža.

Krška polja u Bosni i Hercegovini se suočavaju sa brojnim pritiscima, posebno izmjenama hidrološkog režima, i izložba želi usmjeriti pažnju javnosti BiH na potrebu holističkog pristupa u planiranju i izgradnji u ovom izrazito osjetljivom području.

Do realizacije ove izložbe došlo je suradnjom WWF-a i Centra mladih Livno sa fotografima Andrijom Vrdoljak, Eliom Della Ferrefa, Michelom Guntherom te galerijom BlackBOX iz Sarajeva.

WWF i Galerija BlackBOX pozivaju sve građane da posjete izložbu koja će biti za javnost otvorena 7 dana. Radnim danima od 10 do 18 sati, a subotom do 14 sati.