Collegium Artisticum
0

Izložba "Umjetnici za Srebrenicu"

FENA
Izložba "Eleven Seven - Umjetnici svijeta za Srebrenicu" bit će otvorena u subotu 8. novembra u Galeriji "Collegium artisticum" u Sarajevu.

Izložba predstavlja podršku incijativi "Život u Srebrenici", projektu solidarnosti i prijateljstva između udruženja iz Bielle i Kuće povjerenja iz Srebrenice koja ima obavezu favorizirati i zastupati povratak na teritoriju Srebrenice porodica koje su izgubile svoje domove zbog ratnog dešavanja, saopćeno je danas iz "Collegium artisticuma".

Riječ je o kolektivnoj izložbi humanosti i solidarnosti otvorenoj za sve umjetnike svijeta. Do sada ju je prihvatilo više od 80 međunarodnih umjetnika, većinom s Balkana.

Sva djela s izložbe bit će donirana budućem muzeju umjetnosti u Srebrenici s ciljem da se umjetnošću pruži nada i udahne duša budućnosti Srebrenice. Ideja je to profesora Ahmeta Ibukića, renomiranog bosanskog umjetnika koji je bio specijalni gost "Simpozium di Arte Moderna", organiziranog od lokalne zajednice Occhieppo Inferior Biella u Italiji u augustu 2006. godine.

Svaki autor će donirati po dva rada za projekt "Eleven Seven". Dimenzije radova prizivaju na dramatičan datum genocida u Srebrenici 11x7 incha (28x18 cm), a broj umjetnika, njih 95 na godinu genocida (11.07. 1995.godine).

Radove će izložiti umjetnici iz 13 država - Italije, Rusije, Izraela, Slovenije, Mađarske, Koreje, Srbije, Turske, Hrvatske, Argentine, Makedonije, Francuske i BiH.

Među bh. umjetnicima su i mnoga istaknuta imena, kao što su Safet Zec, Halil Tikveša, Ismar Mujezinović, Mehmed Zaimović, Seid Hasanefendić, Mirza Morić, Irfan Hozo, Mustafa Skopljak, Mirsad Konstantinović, Admir Mujkić, Džeko Hodžić i Ahmed Ibukić.

Izložba je popraćena i katalogom.