Galerija Boris Smoje
8

Izložba "Ulice i lica, sjećanja" kao podsjetnik na iskreno prijateljstvo

Klix.ba
Galerija "Boris Smoje" u Sarajevu večeras je bila premala da primi sve one koji su došli na otvaranje izložbe fotografija i radova Milomira Kovačevića Strašnog i Davorke Anđelić.

Izložba je, pojasnio je Strašni u izjavi medijima, rezultat njegovog dugogodišnjeg prijateljstva s Davorkom do kojeg je došlo sasvim slučajno.

  • Prije 25 godina sam, među fotografijama publike na predstavi "Anita Berber", zapazio Davorku. Prelijepa djevojka, svijetle kose. Nakon toga, sreo sam je ispred kluba-laboratorije u Titovoj ulici i rekao joj da imam njene fotografije. I tako je počelo ovo divno prijateljstvo - kazao je Strašni.

Strašni je u narednim danima, nakon prvog susreta, fotografirao Davorku na sarajevskim ulicama i mjestima po kojima je Sarajevo prepoznatljivo. Davorka je sama sebi uređivala frizuru i sama se šminkala, a njena prirodnost i izražena fotogeničnost ove fotografije čini aktuelnim čak i danas, 25 godina poslije.

Nadaleko poznat i prepoznat talent Milomira Kovačevića još jednom je potvrđen na večerašnjoj izložbi na kojem su predstavljene 32 fotografije. Neosporna je činjenica da je Kovačevićev fotoaparat "uhvatio" svaku emociju na Davorkinom licu, uz savršeno svjetlo i sjene.

Majstorstvo Strašnog je utoliko veće kada se sa sigurnošću može reći da je Strašni, tada, prije 25 godina, uradio fotografije koje se danas mogu dobiti jedino upotrebom "photoshopa". Bez pretjerivanja.

Savršeno prijateljstvo, suradnja i izložba večeras su upotpunjeni i Davorkinim radovima - lutkama napravljenim od papira.

  • Prije pet godina sam počela eksperimentirati s papirom. Interesiralo me je da li je moguće, od materijala koji bi završio u pogonima za reciklažu, napraviti likove, lutke, s izraženim emocijama. Mislim da sam uspjela - kazala je Davorka.

Za večerašnju izložbu koja će biti otvorena za posjetioce do 11. novembra, Davorka je izložila 20 lutkica od papira.

Davorka Anđelić ručno izrađuje lutkice, ukrase i nakit i ovo je njena prva izložba radova. Trenutno živi u Londonu.

Milomir Kovačević Strašni je jedan od najpoznatijih i najuspješnijih bh. umjetnika, fotografa. Sve njegove fotografije prožete su notom humanizma i plemenitosti i u potpunosti odražavaju samog autora. Strašni živi u Parizu.