Galerija "Mak"
0

Izložba "Sva moja neba" Melise Selesković-Kapić

FENA
Galerija "Mak" (Foto: Sonar.ba)
Galerija "Mak" (Foto: Sonar.ba)
"Sva moja neba" naziv je izložbe slika akademske slikarice Melise Selesković-Kapić koja će biti otvorena u petak, 18. juna, u Galeriji "Mak" Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Autorica je potvrdila Feni da će biti izloženo dvadeset radova ulja na platnu, rađenih od 1992. do danas. Većinom su nastali u Grčkoj, gdje je autorica živjela duži period.

Izložba će biti humanitarnog karaktera te će sav prihod biti usmjeren za potporu djeci žrtvama rata u BiH od 1992. do1995. godine, djeci s posebnim potrebama i talentiranoj djeci putem Udruženja "Obrazovanje gradi BiH".

"Slikarstvom se ne bavim profesionalno, aktivna sam u drugoj struci, te je ovo samo hobi i želja da se pomogne Udruženju 'Obrazovanje gradi BiH', jer sam jednim dijelom svog posla posvećena i sektoru obrazovanja. Namjera mi je bila pomoći djeci koja nemaju uslove da se obrazuju", kazala je Selesković-Kapić.

Istaknula je da su radovi nastajali najčešće u ljetno doba te na slikama dominira vedro nebo. Stoga na svim njenim radovima jednostavno vlada "dobro raspoloženje", smatrajući da je prenošenje takve poruke jedna od uloga umjetnika.

"Koliko god Grčka danas prolazi kroz finansijsku krizu, prolazi i kroz razdoblje vedrog neba i dobrog raspoloženja, jer je to ono što nikada ne možete nikome oduzeti. To se može prenijeti i na BiH i njen nedostatak "vedrog neba" zbog političkog ambijenta i svega ostalog", mišljenja je autorica.

Izložbu će u 19 sati otvoriti direktorica Muzeja Medhija Maglajlić i direktor Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" Jovan Divjak.

Postavka će se moći pogledati do 23. juna.