Kultura
0

Izložba "Susreti" u susret otvaranju Gazi Husrev-begove biblioteke

Anadolija
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U okviru priprema za svečano otvaranje Gazi Husrev-begove biblioteke, napravljen je program koji uključuje više različitih aktivnosti kulturnog sadražaja, a među kojima se nalazi i izložba "Susreti", rekao je danas na konferenciji za novinare direktor Gazi Husrev-begove biblioteke Mustafa Jahić.
Amela Hadžimejlić-Kečo, Aida Abadžić-Hodžić i Mustafa Jahić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Amela Hadžimejlić-Kečo, Aida Abadžić-Hodžić i Mustafa Jahić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Izložbom likovnih radova profesora Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu pod nazivom "Susreti" autorice Aide Abadžić-Hodžić, ali i ostalim aktivnostima predviđenim u okviru priprema za svečano otvaranje, Gazi Husrev-begova biblioteka želi da se otvori za javnost svojim različitim sadržajima.

"Ova izložba za nas predstavlja veliki događaj kojim želimo skrenuti pažnju naše javnosti na biblioteku, ono što ona sadrži i čuva. Jedan od najznačajnijih dijelova našeg kulturnog naslijeđa. Takođe, ovom izložbo želimo pozvati sve one koje interesuje građa biblioteke da mogu doći koristiti se fondovima i imati izvanredne uvjete za korištenje svega onoga što se u biblioteci nalazi", kazao je Jahić. On je dodao da datum otvorenja biblioteke još uvijek nije poznat, te da se on usklađuje sa donatorom iz Katara.

Na izložbi se nalaze radovi deset profesora ALU, a postavka izložbe je prilagođena i specifičnoj arhitekturi biblioteke, kazala je autorica izložbe "Susreti" Aida Abadžić-Hodžić. Simbolički nosi naziv "Susreti" iz više razloga, jer se radi o susretu likovne umjetnosti, svijeta slike sa svijetom knjige, a njena želja je bila učiniti vezu između kulture slike i kulture pisma živu i u savremenoj umjetnosti.

"Riječ je i o susretu dvije važne institucije u našem obrazovnom i naučnom sistemu. Nedavno je i ALU obilježila 40 godina postojanja, kao najstarija akademija. Nama je jako drago da biblioteka, pored ostalih svojih sadržaja, otvara svoje prostore u budućnosti i za izložbe savremene likovne umjetnosti. Poruka izložbe je da je možda najbolji primjer kako se ideja vakufa, u smislu nečega što je javno dobro, može i u svijetu savremene umjetnosti učiniti živim", poručila je Abadžić-Hodžić.

Dekanesa ALU i jedna od autorica na izložbi profesorica Amela Hadžimejlić-Kečo istakla je kako je ALU još u poslijeratnom periodu ukazivala na značaj kulturnog blaga i umjetnosti BiH, koja je devastirana tokom rata. Ona je dodala da je zbog toga iniciran studij konzervacije i restauracije za očuvanje bosanskohercegovačke kulturne baštine. Zajedno sa Prirodno-matematičkim fakultetom započet je novi interdisciplinarni studij, koji će već naredne školske godine poželjeti dobrodošlicu novim studentima.

"U tom smislu, danas sam ovdje da podržim i čestitam ispred ALU otvorenje ove zgrade, sa željom da ćemo uspostaviti dugotrajnu saradnju u budućnosti. Nadam se da će se i dio nastave odvijati u ovom prostoru", rekla je Hadžimejlić-Kečo.

Izložba "Susreti" bit će otvorena u četvrtak, 28. novembra, a bit će postavljena tri mjeseca. Posjetioci će na izložbi imati priliku pogledati radove Mirsada Konstantinovića, Amre Zulfikarpašić, Mustafe Skopljaka, Fikreta Libovca, Halila Tikveše, Salima Obralića, Seida Hasanefendića, Amele Hadžimejlić-Kečo, Dževada Hoze i Admira Mujkića.