Kultura
48

Izložba stripa "Amnezija" Filipa Andronika u "Boris Smoje"

Klix.ba
U poznatoj sarajevskoj Galeriji Boris Smoje 19.9.2014. u 19:30 sati bit će upriličeno otvaranje izložbe stripa "Amnezija", poznatog bosanskohercegovačkog crtača stripova, stand up komičara i dizajnera Filipa Andronika.

Andronik je svoj talenat u stand upu mnogima prezentovao u prvom bh. kabareu Magacin Kabare, gdje je nastupao uz Sanelu Krsmanović, Maju Zećo, Monu Muratović i ostale članove kolektiva MK.

Višestruko nagrađivani crtač stripova, dizajner i stand up komičar rođen je 1981. godine u Sarajevu. U dosadašnjoj karijeri radio je na stripovima objavljivanim u novinama i magazinima u Bosni i Hercegovini, te u specijaliziranim strip časopisima iz inostranstva kao i u mnogim drugim publikacijama.

"Amnezija, superjunak s problemom sa pamćenjem" njegov je najpoznatiji autorski projekat.

"U svakoj od priča u stripu glavni lik, Amnezija, suprotstavlja se problemu kakav samo super junak može riješiti. No zato što on pati od amnezije svakom od tih problema on pristupa na sebi svojstven način parodirajući klišeje super junačkih stripova. On je zapravo karikatura likova iz super junačkih stripova čineći tako strip humorističnim pogledom na žanr super junačkih stripova".

Strip je osvojio prvo mjesto u kategoriji strip scenarija na 9. Balkanskoj smotri mladih strip autora. Tiraž od 500 primjeraka rasprodat je u rekordnom roku, stoga je izložba ovog stripa idealna prilika da ga vide svi oni koji nisu imali priliku, kao ni vremena, kupiti jedan primjerak.

Na izložbi će biti predstavljene stranice iz prva dva albuma stripa te, premijerno, table iz trećeg koji je još u izradi.

Na samom otvaranju izložbe Galerija Boris Smoje pripremila je iznenađenje za sve prisutne.

Izložba će biti otvorena za sve posjetitelje u Galeriji Boris Smoje, Radićeva 11, Sarajevo od 19.09. do 2.10.2014. svakim danom od 9 do 21 sat.