Povodom Božića i Vaskrsa
0

Izložba starih čestitki otvorena u Collegium artisticumu

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Povodom pravoslavnog Božića u galeriji Collegium artisticum otvorena je izložba "Božić i Vaskrs/Uskrs na starim čestitkama", autora Senada J. Hodovića.

Mitropolit dabrobosanski Nikolaj otvarajući ovu izložbu istakao je da je riječ o jedinstvenoj i interesantnoj postavci koja zaslužuje i teološki osvrt.

On je zahvalio autoru izložbe, za koju je rekao da je i poučna, te se osvrnuo na vremeenski period u kojem su nastajale čestitke (između 18. i 20. stoljeća).

Mitropolit je govorio i o značaju Isusova rođenja.

Hodović je zahvalio svima koji su pomogli u relizaciji izložbe, istakavši da se na izložbi nalazi 380 eksponata od 450 koliko broji njegova zbirka.

Hodović je mitropolitu Nikolaju uručio kopiju dokumenta iz 1893. godine, na kojem se nalazi Poziv na Svetosavsku priredbu.

U katalogu izložbe historičarka umjetnosti Ljiljana Ševo je zapisala.

"Praznici Hristovog rođenja i Vaskrsenja, najveći paznici u hrišćanskom kalendaru, ujedno su i dani posebne radosti u hrišćanskim kućama. Radosti koja se dijeli s bližnjima. I s onima koji su daleko negdje. Radosti koja se razmjenjuje toplim i blagim riječima i slikama u čijoj simbolici se prenose želje za zdravlje i sreću.

Riječ ’čestitka’ dolazi od pridjeva ’čestit’ čije jedno od značenja je i ’srećan’.

Božićne i vaskršnje/uskršnje čestitke dio su veće privatne kolekcije razglednica i čestitki koje je tokom četrdesetak godina skupio i od zaborava sačuvao profesor Senad J. Hodović.

Zbirka broji oko 450 primjeraka nastalih u periodu od kraja 19. stoljeća do početka Drugog svjetskog rata, izrađenih različitim tehničkim postupcima (premda dominiraju tehnike umnožavanja, ima i litografskih otisaka i unikatnih ručno crtanih i bojenih čestitki).

Može da izgleda da je mali format (uobičajene dimenzije čestitke su 9x13 cm) ograničavajući, ali on često daje veću snagu izraza, neposrednost iskazivanja misli (u slučaju čestitke osjećanja), svježinu u likovnom.

Kolekcije ove vrste rijetko se predstavljaju javnosti (slične izložbe organizirane su u Koprivnici u decembru 2004. i u Ivanecu 2005. godine), što dodatno doprinosi atraktivnosti ovog nesvakidašnjeg projekta" , zapisala je Ljiljana Ševo.