U subotu
0

Izložba slika u centru "Luka Mira"

FENA
Izložba slika međunarodnog umjetničkog susreta - 'Kolonizacija Lukomira' bit će upriličena u Lukomiru u subotu 26. jula.

Umjetnici i umjetnice 'Kolonizacije' upriličit će izložbu radova inspirisanih ljepotom najvišeg bjelašničkog sela.

U subotu, 26. jula, od 11.00 sati, u Međunarodnom edukacionom centru 'Luka mira' svoje slike, kratke filmove, grafike i fotografije, uz djecu Lukomira predstavit će i Pier Fichefeux (Francuska), Nao (Japan), Timur Makarević (BiH), Emina Kujundžić (BiH), Enrico Moro (Italija) i Harun Alikadić (BiH), saopćeno je iz Fondacije za održivi razvoj i zaštitu okoliša GEA+.

Umjetnici i umjetnice će, uz trpezu lokalnih proizvoda i prodajnu izlozbu ručnih radova bjelašničkog kraja, dočekati seljane i sve drage goste iz grada.

Bit će predstavljena i istraživanja Jonathana Ferriera (Kanada) i Lane Šaćiragić (BiH) pod nazivom 'Etnobotanički vodič kroz ljekovito bilje Lukomira'.

Izložba će biti otvorena 15 dana, nakon čega će radovi trajno biti izloženi u Centru.

'Kolonizacija' svake godine u BiH okuplja umjetnike i umjetnice iz cijelog svijeta, koji svojim radovima žele skrenuti pažnju na projekte važne za ovu zemlju. Ove godine, na poziv Fondacije GEA+, stvaraju i izlažu u Međunarodnom edukacionom centru "Luka mira", u Lukomiru.

Ideja je zajednička - skrenuti pažnju na to da najviše bosansko selo, na oko 1.500 metara nadmorske visine, arhitektonski i etnohistorijski biser bosanskohercegovačkog naslijeđa - zaslužuje posebnu pažnju i zaštitu države.