Kultura
22

Izložba slika "Tragovi u vremenu" autorice Mirsade Masal otvorena u Sarajevu

FENA
Foto: FENA
(Foto: FENA)
Izložba likovnih radova "Tragovi u vremenu" autorice Mirsade Masal, članice Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine, otvorena je večeras u Sarajevu u galeriji "Roman Petrović".

Historičarka umjetnosti Andrea Mekić je kazala na otvorenju da je Masal napravila brojne, istovremeno harmonične i nemirne kompozicije, svjedoke njene potrage za istinom.

Boje žuta i plava dominiraju na izloženim uljima na platnu, koja u njihovom međuodnosu stvaraju dinamične procese što oblikuju imaginarne ambijente, čineći da se tek ponegdje nazire pokoji prepoznatljivi motiv - nizovi katanaca, konjske glave, grane maslina ili ljudske sjenke - obrisi što će doprinijeti komunikativnosti djela i zadovoljiti posmatrače koji i u apstrakciji očekuju elemenat realnosti makar na planu asocijacije.

"Kada nije suprotstavljen s djelom u domenu realizma, posmatraču je dat zadatak odgonetanja likovne poruke, zbog čega se on zadržava pred slikom znatno duže nego kada mu je motiv jasno predočen. Pokušavajući odmotati klupko njenog značenja, on ulazi u vizuelni 'razgovor' sa slikom. U toj interakciji, slika se pojavljuje kao živi organizam, a upravo su 'živa' i ekspresivna ulja Mirased Masal", rekla je Mekić.

Izložbu čija će postavka trajati sedam dana otvorila je zvanično akademska slikarka Ilonka Jasak s djevojčicom Mašom Pervan, pozivajući publiku da u narednih sedam dana dođe u galeriju "Roman Petrović" da bi se upoznala s ovim slikarskim ciklusom Mirsade Masal.

Muzičku kompoziciju "La Boheme" izveo je na gitari tokom otvorenja profesor Besim Spahić.

Mirsada Masal bavi se slikarstvom i skulpturom od 1980. godine.

Članica je Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" od 1997., a Udruženja likovnih umjetnika BiH od 2009.

Imala je četiri samostalne izložbe i učestvovala u nizu kolektivnih likovnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Živi i stvara u Sarajevu.