Kultura
1

Izložba slika Natalije Cimeše "Otmica Evrope" 5. februara

FENA
Istaknuta bh. akademska slikarica Natalija Cimeša, koja živi i radi u Tuzli, predstavit će se sarajevskoj javnosti izložbom slika koja će biti otvorena 5. februara u holu Zgrade prijateljstva između Grčke i BiH.

Kako je Cimeša potvrdila Agenciji Fena, izložba se postavlja u čast predsjedavanja Grčke Evropskom unijom, a bit će održana pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande i ambasadora Grčke u BiH Karolosa Gadisa. Također, izložba je i humanitarnog karaktera.

"Izložbu pravim prvenstveno zbog podrške Zemaljskom muzeju BiH. Planirala sam da Muzeju doniram 60 posto od eventualno ostvarenih sredstava", istaknula je Cimeša.

Ova će se umjetnica predstaviti s 18 slika ulja na platnu, dimenzija od 180 puta 70, do 180 puta 180 centimetara. Tema radova je "Otmica Evrope", za koju Cimeša naglašava da nije samo mit već čin.

Pojašnjava da u metaforičkom značenju ta tema označava prelazak dominacije od ženskog ka muškom principu, u sociološkom označava nasilnost, a u kulturološkom gubljenje vrijednosti.

"Naše vrijeme svjedoči o opštem padu sistema vrijednosti. U toj interpretaciji, "Otmica Evrope" je i "otimanje i vraćanje pravih vrijednosti". Kao "građanin svijeta" i nasljednik, umjetnik ima obavezu da svjedoči o svom vremenu nepristrasno. Moj ciklus slika "Otmica Evrope" je svojevrstan omaž grčkoj kulturi i umjetnosti", istaknula je.

Predviđeno je da se na otvaranju izložbe prigodnim riječima obrati grčki ambasador Karolos Gadis, savjetnica predsjedavajućeg Vjekoslava Bevande - Željana Zovko, te akademik Muhamed Filipović.

Izložba će biti otvorena za javnost dvadeset i jedan dan.